Пізнання світу людиною майже на 80% відбувається за допомогою очей. У ХХІ столітті наші очі змушені витримувати незвичні навантаження, а саме: тривале фокусування на ближніх предметах, зокрема електронних пристроях — телефоні, екрані монітора, телевізорі. Така напружена робота вимагає ретельного догляду — правильної харчової підтримки, вправ для очей, якісного освітлення, належного режиму праці та відпочинку. Надзвичайно велике значення для збереження зору має вміст окремих компонентів їжі. Підтвердженим багатьма науковими дослідженнями «еліксиром для очей» є чорниця, в якій міститься цінна незамінна речовина — лютеїн.

Лютеїну найбільше у сітківці

На задньому полюсі ока, куди через зіницю потрапляє пучок світла, є овальна жовта пляма, приблизно 5 мм в діаметрі, яку називають макулою. Вона складається із шару клітин, що забезпечують нам чітке кольорове зображення навколишнього світу.

Жовтою плямою вона називається тому, що в її клітинах дуже багато жовтих пігментів-каротиноїдів — лютеїну та зеаксантину. Їх аж у 10 000 разів більше, ніж у крові.


Незамінний захисник очей

Лютеїн «фільтрує» потік найбільш агресивної, ультрафіолетової (синьої) частини світла, яка потрапляє на сітківку, та захищає її від руйнування вільними радикалами, що утворюються під впливом ультрафіолету. Якщо лютеїну в раціоні хронічно мало, сітківка ока не отримує необхідного живлення, стає беззахисною і руйнується — цей стан називається «макулодистрофія». Процес прогресує, і людина поступово втрачає зір, аж до повної сліпоти. Чим вищою є концентрація лютеїну в сітківці, тим нижчий ризик її ушкодження.
Слабкий «лютеїновий фільтр» суттєво підвищує навантаження і на кришталик, спричинюючи його помутніння і збільшує ризик розвитку катаракти.


Джерело лютеїну

Лютеїн не синтезується в організмі, тому отримати ми його можемо лише з їжею (ягодами, фруктами, овочами), а зеаксантин утворюється в сітківці з лютеїну. Від вмісту лютеїну і зеаксантину в сітківці залежить гострота та чіткість зору, здатність розрізняти дрібні деталі.
 

Чим більше лютеїну в раціоні, тим кращий зір

Щоб зберегти зір, людина щодня повинна отримувати з їжею 5 мг лютеїну і 1 мг зеаксантину. На жаль, раціон переважної більшості людей містить менше 20% цієї норми.

Дослідники Гарвардського університету виявили, що додавання 6 мг лютеїну в день може знизити ризик розвитку дегенерації жовтої плями приблизно на 43%.


Втрата зору пов’язана з дефіцитом лютеїну

Саме вікова макулярна дегенерація сітківки (ВМД) є найпоширенішою причиною сліпоти у віці понад 60 років. Понад 25 млн людей у світі страждають на ВМД та катаракту. Прогнози фахівців Американської асоціації Optometric невтішні: захворюваність макулодистрофією зросте втричі до 2025 року, особливо серед тих, хто проживає в промислово розвинених регіонах.
Масштабне дослідження (AREDS2) показало, що додаткове вживання лютеїну може сповільнити прогресування дегенерації жовтої плями, навіть за умови, якщо вона вже є.

Достатній вміст лютеїну в їжі може знизити ризик розвитку катаракти. А додатковий прийом лютеїну три рази на тиждень протягом 2-х років може поліпшити зір у людей похилого віку з катарактою.


Користь лютеїну для здоров’я в цілому

Антивіковий вплив. Діапазон корисного впливу лютеїну не обмежується лише покращенням зору. За даними Американської геріатричної асоціації, раціон, багатий вітаміном С, лютеїном та іншими каротиноїдами, сприяє відновленню ділянок теломер (кінчиків хромосом, які є одними із маркерів тривалості життя). Результати досліджень, опубліковані у журналі «Фотохімія» та «Фотобіологія» за 2007 р., свідчать про позитивний вплив лютеїну на відновлення ушкоджених ДНК у клітинах.

Когнітивні функції. Прийом 12 мг лютеїну плюс 800 мг докозагексаєнової кислоти протягом 4-х місяців може покращити мову і пам’ять у літніх жінок.

Вуглеводний обмін. Низький рівень лютеїну або інших каротиноїдів може призвести до порушення рівня цукру в крові.


NUTRILITE  Чорниця плюс лютеїн

Оптимальним рішенням збагатити свій раціон лютеїном є вживання дієтичної добавки NUTRILITE Чорниця плюс лютеїн, яка має науково обґрунтовану формулу для підтримки зору і профілактики його порушень. Всі природні компоненти мають синергічну дію, тобто підсилюють один одного.

 

Склад дієтичної добавки NUTRILITE Чорниця плюс лютеїн:

докозагексаєнова кислота (ДКГ) — міститься у риб’ячому жирі, одна із найбільш цінних для здоров’я омега-3 жирних кислот, є головним компонентом сітківки ока. ДГК необхідна для засвоєння жиророзчинних вітамінів А, Д, Е, чіткого зору та запобігання утворення мікротромбів. Вітамін Е сприяє відновленню клітин та еластичності капілярів;
екстракти апельсину та вишні ацероли багаті на вітамін С та біофлавоноїди, які сприяють синтезу лютеїну та зеаксантину, нормалізують внутрішньоочний тиск, знижують ризик розвитку глаукоми і мають виражені протизапальні властивості;

селен, мідь, хром, цинк у складі екстракту чорниці є комплексом життєво важливих мікроелементів, що забезпечують відновлення клітинних структур ока.


Рекомендації щодо вживання

Рекомендовано вживати людям, які працюють за комп'ютером, мають підвищене зорове навантаження, школярам і студентам, автолюбителям, літнім людям та тим, хто проводить час біля води та в горах.

 

Рекомендована доза

1 капсула 4 рази на день забезпечує денну норму лютеїну та зеаксантину. Бажано приймати під час їжі.

Перш ніж вживати дієтичну добавку NUTRILITE Чорниця плюс лютеїн вагітним та жінкам, які годують грудьми, рекомендується проконсультуватися з лікарем.

Не містить консервантів, штучних ароматизаторів та барвників.

 

Оксана Скиталінська, експерт  NUTRILITE в Україні

 

Список використаної літератури:

1.      http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jfds.2010.75.issue-1/issuetoc

2.      http://iovs.arvojournals.org/article.aspx?articleid=2123065

3.      https://www.ncbi.nlm.nih.gov/nlmcatalog?term=%22Invest+Ophthalmol+Vis+Sci%22[Title+Abbreviation]

4.       https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24428184

5.      http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1011134407000620

Оксана Скиталінська,
лікар-дієтолог, 
віце-президент Асоціації дієтологів України
Експерт NUTRILITE™