Оптимальне зимове харчування

«Дія дієтичних засобів тривала, а дія ліків – скороминуща»

Гіпократ

Всупереч календарю, сезон «зимових хвороб» починається в листопаді і триває аж до березня. Саме в цей період ми найчастіше страждаємо від застуд, хворіємо або ризикуємо отримати ускладенння. В холодний період року активізуються також хвороби серця та «зимова депресія», пригнічується імунна система, і збільшується імовірність підхопити інфекцію.
Збалансоване та різноманітне харчування, у поєднанні із здоровим способом життя дають можливість організму адаптуватися до сезонних змін та насолоджуватися зимою, не хворіючи. Для зміцнення захисних сил організму важливо, щоб раціон був багатий на особливі речовини – фітонутрієнти.

Фітонутрієнти (слово походить від двох грецьких слів: «фітос» – рослина та «нутрієнт» – живлення) – речовини, які присутні лише у рослинах, надають їм різнокольорового забарвлення та мають винятковий оздоровчий вплив на організм людини.

  • Фітонутрієнти роблять вітамін С корисним
  • Взимку організм більш вразливий до інфекцій та хвороб
  • Як зміцнити антиоксидантний захист організму
  • Денні норми рослинної їжі: базова та оптимальна
  • Фіто-різноманітність – умова виживання та здоров’я
  • Як фітонутрієнти допомагають нам бути здоровими?
  • Харчування сучасної людини може зашкодити здоров’ю
  • Оптимальний раціон: невисока калорійність та висока біологічна цінність
  • NUTRILITE Концентровані фрукти та овочі: 5 в 1

Фітонутрієнти роблять вітамін С корисним

Багатьом відомо, що при перших симптомах застуди в раціоні потрібно збільшити вміст вітаміну С. Але, мабуть, не всім відомо, що вітамін С виявляє свої корисні властивості лише у поєднанні з фітонутрієнтами. Навіть більше – синтетична аскорбінова кислота, попадаючи в організм у «чистому» вигляді, без фітонутрієнтів легко окислюєтьсяі і спричинює утворення вільних радикалів.

Взимку організм більш вразливий до інфекцій та хвороб

Холодне повітря, короткий світловий день, зниження рухової активності, харчування калорійною їжею, тривале перебування у закритому приміщенні є стресом та додатковими «воротами» для інфекцій. В організмі утворюється надмірна кількість вільних радикалів, які пошкоджують та руйнують клітини, зокрема, імунні та печінки і, як наслідок, інфекція легко поширюється.

Як зміцнити антиоксидантний захист організму

Щоб застуда та інфекція оминули нас, важливо забезпечити антиоксидантний захист організму. Для цього є два шляхи: перший – підтримати здоров’я печінки, в якій виробляються ферменти-антиоксиданти (здорове харчування, дієтичні добавки з розторопшею), другий – збагатити раціон фітонутрієнтами.

Денні норми рослинної їжі: базова та оптимальна

Щоб застуда та інфекція оминули нас, важливо забезпечити антиоксидантний захист організму. Для цього є два шляхи: перший – підтримати здоров’я печінки, в якій виробляються ферменти-антиоксиданти (здорове харчування, дієтичні добавки з розторопшею), другий – збагатити раціон фітонутрієнтами.

Фіто-різноманітність – умова виживання та здоров’я

Протягом мільйонів років рослини виживали, незважаючи на важкі природні умови: холод, вітри, палюче сонце, паразитів, віруси та хвороби. Захищали їх фітонутрієнти. Людина є частиною природи: в харчуванні наших предків було багато рослинної їжі і протягом еволюції в людському організмі сформувались потреби в певних речовинах, в тому числі, фітонутрієнтах, і вони залишились незмінними, як і тисячі років тому.

Як фітонутрієнти допомагають нам бути здоровими?

На сьогодні вченими виділено понад 10 тисяч фітонутрієнтів (каротиноїдів, флавоноїдів, фітонцидів, катехінів та ін.) – всі вони мають як багато спільних, так і унікальних оздоровчих властивостей: протизапальних, противірусних, антибактеріальних, гепатопротекторних, жовчогінних та багатьох інших. Саме тому вчені рекомендують вживати рослинну їжу всіх кольорів веселки, тому що вона багата різними фітонутрієнтами, які забезпечують максимальний захист організму на клітинному рівні.

Харчування сучасної людини може зашкодити здоров’ю

Промислово перероблена їжа, в якій багато жирів, консервантів, барвників, цукру практично позбавлена життєво необхідних для нас фітонутрієнтів. Овочі та фрукти, пройшовши шлях з поля до полиці супермаркету, втрачають більшість вітамінів та фітонутрієнтів, зберігши, в основному, клітковину. І щоб отримати необхідну норму фітонутрієнтів, нам, образно висловлюючись, потрібно з’їсти великий тазик овочів, фруктів та зернових в день. Враховуючи малорухливий спосіб життя та набагато меншу потребу в калоріях, очевидно, що це не під силу ані нашій системі травлення, ані нашому гаманцю.

Оптимальний раціон: невисока калорійність та висока біологічна цінність

Щоб підтримувати оптимальне здоров’я, лікарі радять підвищувати якість свого харчування дієтичними добавками, що складаються із різних фітонутрієнтів. Таким чином ми зможемо не збільшувати калорійність їжі та підтримувати своє здоров’я на високому рівні.

NUTRILITE Концентровані фрукти та овочі: 5 в 1

Збагатити раціон найважливішими фітонутрієнтами дає можливість комплексна дієтична добавка NUTRILITE Концентровані фрукти та овочі: кількість фітонутрієнтів у одній таблетці еквівалентна 5-ти порціям натуральних фруктів та овочів.

До її складу входять фітонутрієнти з 11 рослин, які допомагають захистити організм від ушкодження вільними радикалами, зменшують запальні процеси, а також мають унікальні властивості, характерні лише для кожної з них.

Гранат. Фітонутрієнти граната (флавоноїди, елагова кислота, таніни) запобігають ламкості капілярів – найменших судинок, мають протизапальну, протинабрякову та протиастматичну дію; сповільнюють розвиток атеросклерозу.

Апельсин. Комплекс фітонутрієнтів (каротиноїдів, бета-каротину, гесперидину, фітонцидів) підсилює здатність печінки та нирок очищувати організм від токсинів, має противірусну та антибактераільну дію, нормалізує роботу кишечника, зміцнює імунітет, зменшує проникність капілярів, нормалізує тиск крові, сприяє загоєнню ран.
Шкірка та біла губчаста м’якоть апельсина містить в 5 разів більше флавоноїдів, ніж склянка апельсинового соку.

Бузина. Фітонутрієнти цих ягід (рутин, каротиноїди, фітостерини, холін, ефірні олії)
мають загальнозміцнювальну, противірусну, потогінну та жарознижувальну дію, покращують роботу печінки, кишечника, підшлункової залози; корисні при ангінах та сухому кашлі.

Розмарин. Фітонутрієнти розмарину (кверцетин, ефірні олії, дубильні речовини) видаляють токсини з організму, стимулюють утворення шлункового соку, жовчі, покращують травлення, розумову діяльність, сприяють зменшенню втоми, мають антистресорну та тонізуючу дію; допомагають відновленню нервової системи та зору після інсультів.

Кукурудза. Унікальне поєднання фітонутрієнтів (мелатоніну, сапонінів, криптоксантину, інозиту) активізує постачання кисню до клітин, зокрема, до серцевого м’яза (міокарда), стимулює виділення жовчі, зменшує запальні процеси у жовчному міхурі та жовчновивідних шляхах (холецистити, дискінезії жовчних протоків), покращує роботу підшлункової залози та репродуктивних органів, має протинабряковий та легкий сечогінний ефекти. Використовується з метою запобігання передчасного старіння організму.

Лохина (голубика). ЇЇ фітонутрієнти (поліфеноли, флавоноїди, хінони) мають протизапальну, противірусну і антиканцерогенну дію; посилюють імунний захист, сприяють зменшенню лихоманкових станів, запалень шлунку, кишечника (ентероколіти), сечовивідних шляхів (пієліти), захищають зір при роботі з комп’ютером.

Вишня ацерола. Фітонутрієнти вишні (дубильні речовини, оксикумарини) – зміцнюють капіляри, підтримують еластичність судин, покращують текучість крові та зменшують ризик утворення тромбів, підтримують структуру білка колагена, запобігають його руйнуванню, протидіють старінню всіх тканин організму; мають противірусну, антибактеріальну, спазмолітичну дію; знижують прояви алергічних реакцій. Корисні для оздоровлення судин, зокрема, сітківки очей.

Броколі. Багате поєднання фітонутрієнтів (лютеїну, сульфорафану, індолів, хлорофілу, каротиноїдів) має виражену протизапальну, антибактеріальну, і онкопротекторну дію, покращує зір, роботу імунної системи та органів травлення, тонізує організм, сповільнює утворення оксалатів кальцію в нирках.

Морква. Фітонутрієнти моркви (каротиноїди, мелатонін, фітонциди, флавоноїди) сприяють загоєнню ран та виразок, зволоженню та покращенню стану шкіри, і слизових оболонок, відновленню епітелію дихальних шляхів (застудні стани, що супроводжуються кашлем). Фітонутрієнт бета-каротин накопичується в організмі і при потребі перетворюється на вітамін А (на одну одиницю вітаміну А потрібно 6 одиниць бета-каротину).

Шпинат. Унікальні фітонутрієнти шпинату (бета-каротин, бетаїн, мелатонін, коензим Q10) – захищають печінку від запалень та жирового гепатозу, покращують доставку кисню до клітин, стимулюють виділення жовчі, зміцнюють імунітет, збільшують виробництво енергії в організмі, підвищують здатність організму до фізичних навантажень. Недаремно шпинат вживав герой мультфільму моряк Попай, щоб бути сильним.

Томат. Фітонутрієнти томатів (флавоноїди, лікопін, фітонциди) є складовою частиною знаменитої середземноморської дієти: захищають судини від втрати еластичності, запалень та налипань атеросклеротичних бляшок; відновлюють свіжість та зволоженість шкіри завдяки збагаченню крові киснем, зменшують оксидантний стрес (стан, при якому утворюється надмірна кількість вільних радикалів), запобігають розвитку атеросклерозу, захищають сітківку очей, простату, шлунок, легені від запалень та передчасного старіння. Дефіцит спостерігається у курців, людей, які практикують голодування, дотримуються постів, знаходяться на гіпокалорійних дієтах, вживають алкоголь.

Здоров’я не відчувається, коли воно є, і саме тоді потрібно докладати максимальних зусиль, щоб так було завжди: не забувати випити склянку теплої води після сну, зробити просту зарядку, готувати собі просту, але натуральну їжу, не курити, рано лягати спати та рано прокидатися. І головне – насолоджуватися життям кожну мить.

«Не сподівайтеся, що лікарі зроблять вас здоровим. Вони можуть врятувати життя, навіть вилікувати хворобу, але лише підведуть до старту, а далі – покладайтеся тільки на себе»

Микола Амосов

Оксана Скиталінська,
лікар-дієтолог, 
віце-президент Асоціації дієтологів України
Експерт NUTRILITE™