Детокс-раціон. Поради дієтолога.

Слово «детокс» є модним та популярним, але не багато людей знають, що головним органом детоксикації організму є печінка. Мільйони речовин, потрапляючи у неї з їжею, напоями, ліками, токсинами, алергенами, пестицидами, автомобільними вихлопами, проходять складні перетворення, розкладаються до нетоксичних і видаляються з організму.

Окрім очищення, печінка регулює рівень цукру у крові, виводить надлишок гормонів та вітамінів; запасає енергію у вигляді глікогену, синтезує жовч, ферменти, загалом виконує понад 500 різних функцій. Тому найменші порушення її роботи відразу віддзеркалюється на всьому організмі. Печінку легко «засмітити» і навіть втратити, якщо не піклуватися про неї.

Здорові напої, їжа, правильні дієтичні добавки і активний спосіб життя можуть допомогти відновити здоров’я печінки та досягнути оптимальної її роботи. Зупинимося на цих напрямках детальніше.

Напої, які «любить» печінка

Порада лікаря-дієтолога
Випивайте склянку води із соком лимона відразу після сну, за 30 хв до їжі, протягом дня, і за годину до сну - з Порошковою клітковиною NUTRILITE. Такий питний режим сприяє видаленню токсинів з організму, покращенню травлення, запобігає утворенню каменів.

Вода. Дає змогу печінці нейтралізувати токсини та виводити їх з жовчю.

Зелений чай. Катехіни чаю запобігають накопиченню жиру у клітинах печінки, зменшують відкладення жиру навколо внутрішніх органів, покращують здоров’я у хворих на діабет та ішемічну хворобу серця (Міжнародний журнал з ожиріння, International Journal of Obesity, 2002 р).

Фруктові та ягідні коктейлі. Фрукти та ягоди, зокрема, полуниця, ожина, чорниця, і малина поліпшують здоров'я печінки. Ці плоди містять фітонутрієнти та органічні кислоти, які нормалізують рівень цукру в крові та попереджують відкладення жиру в печінці.

Кава. Фітонутрієнт хлорогенова кислота та понад 260 інших біологічно активних речовин чинять протизапальну дію на клітини печінки, підвищують їх стійкість до інфекцій, запобігають розвитку цукрового діабету 2 типу (Дослідження Гарвардського університету, 1986-2006).

Їжа, яку любить печінка

Овочі. Окрім клітковини містять унікальні поєднання вітамінів та фітонутрієнтів.

Морква (фітонутрієнт бета-каротин), відновлює клітини печінки і захищає їх від токсинів.

Шпинат та темно-зелені овочі стимулюють утворення та виділення жовчі печінкою.

Буряк захищає жовчні протоки від пошкоджень токсинами.

Часник (сірка, селен та фітонутрієнт аліцин) активує ферменти детоксикації. При протипоказаннях або непереносимості свіжого часнику, його може замінити дієтична добавка NUTRILITE Часник.

image.thumbnail_not_available
Артикул 109705
Ціна434,12 грн

Грейпфрут (вітамін С і фітонутрієнт нарінгенін) посилює детоксикацію та запобігає жировій дистрофії печінки (Європейський журнал харчування, European Journal of Nutrition, 2011).

Авокадо (глутатіон) нейтралізує вільні радикали (Журнал Американської Хімічної Спілки, American Chemical Society, 2000).

Волоські горіхи (амінокислота L-аргінін, глутатіон і омега-3 жирні кислоти) очищують печінку від токсичного аміаку.

Хрестоцвіті овочі. До них відносяться всі сорти капусти (броколі, білокачанна, брюсельська та ін.) - вони підсилюють здатність печінки знешкоджувати токсини та знижують ризик розвитку раку. Підтриманню здоров'я печінки сприяє також вживання листя кульбаби, гарбуза, руколи, гірчиці і цикорію.

Куркума (фітонутрієнт куркумін) посилює жовчоутворення, відновлення пошкоджених клітин печінки, у тому числі у людей, які страждають на діабет 2 типу.

Порада лікаря-дієтолога
Намагайтеся вживати не менше 5 порцій різноманітних овочів та фруктів в день. При їх дефіциті доповнюйте раціон вживанням дієтичної добавки Концентровані фрукти та овочі NUTRILITE.
Порада лікаря-дієтолога
Вживайте страви, що містять білок (протеїн) під час кожного прийому їжі, оскільки організм не може створювати запаси білку. Відмінним джерелом якісного білку є коктейлі з кисломолочними напоями, протеїновим порошком, ягодами та фруктами.

Білок (протеїн) є будівельним матеріалом для побудови та відновлення ушкоджених клітин печінки, а також основою ферментів, які необхідні для детоксикації.

Дієтичні добавки, які покращують процес детоксикації

Розторопша плямиста від NUTRILITE містить унікальну суміш розторопші плямистої, кульбаби, куркуми, вишні ацероли та цитрусових. Таке поєднання забезпечує не лише захист печінки від токсичних речовин, але й відновлення клітин та покращення всіх її функцій, а, отже, загальне оздоровлення всього організму. Фітонурієнт силімарин розторопші плямистої є «щитом», який захищає клітини печінки від руйнування вільними радикалами, запобігає фіброзу, тобто заміщенню клітин печінки сполучною тканиною.

Розторопша плямиста NUTRILITE сприяє утворенню та виділенню жовчі, має спазмолітичну та протизапальну дію. Фітонурієнт інулін кореня кульбаби сприяє збільшенню кількості корисних бактерій у кишечнику. Покращення роботи печінки зменшує токсичне навантаження на інші органи, зокрема серце, нирки, підшлункову залозу.

Порада лікаря-дієтолога
Розторопшу плямисту від NUTRILITE рекомендується вживати як профілактичний засіб для попередження порушень роботи печінки та жовчовивідних шляхів, появи надмірної ваги, атеросклерозу; можна включати його до раціону жителям великих міст, людям, які мають шкідливі звички (куріння, надмірне вживання алкоголю) в якості профілактичного засобу.

Рекомендований курс – 1 місяць, який бажано проводити щосезону.

Оксана Скиталінська,
лікар-дієтолог, 
віце-президент Асоціації дієтологів України
Експерт NUTRILITE™