Омега-3 жирні кислоти: природні цілителі

  • Здоров’я починається з клітини
  • Омега-6 та омега-3 жири: різні, але необхідні
  • Чому важливо вживати омега-3
  • Дефіцит
  • Де знайти
  • Омега-3 жири під захистом антиоксидантів

Здоров’я починається з клітини

Наші тіла складаються з близько 73 трильйонів клітин. Цю цифру важко осягнути людським розумом, який звик оперувати десятками, тисячами та, максимум, мільйонами. Кожна клітина – це мініатюрний всесвіт.І цих «всесвітів» так багато, і вони такі маленькі, що на вістрі голки їх може поміститися близько мільйона.Їх можна порівняти із робочими мурашками – існує майже 200 типів «спеціалізацій» клітин, які мають різні форму, розмір та функції. Але їх будова - однакова: кожна клітина обмежена клітинною оболонкою (мембраною), до складу якої входять жири (фосфоліпіди) та омега-3 жирні кислоти.

Мембрана для клітини – це як ворота міста – вони або надійні,або слабкі. Найдивовижніше те, що ми власноруч можемо послабляти чи зміцнювати ці «ворота», вживаючи корисну, чи навпаки шкідливу їжу.

В першу чергу це стосується жирів, зокрема поліненасичених жирних кислот, найважливішими з яких є омега-3.
Якщо наш раціон бідний на корисні жири, клітинна мембрана стає жорсткою і нееластичною, не всі поживні речовини можуть проникати в неї, і не всі «відходи» здатні покинути її. З часом такі клітини втрачають енергію стають стомленими, вразливими та легкопроникними для вірусів, а також схильними до прискореного старіння та мутацій.

 

Оксана Скиталінська,
лікар-дієтолог, 
віце-президент Асоціації дієтологів України
Експерт NUTRILITE™

Омега-6 та омега-3 жири: різні, але необхідні

Без жирів організм існувати не може. Тверді жири (насичені воднем, або просто насичені) є джерелом довгострокової енергії для організму. Рідкі жири (ненасичені) входять до складу кожної клітини нашого тіла. Особлива увага дієтологів приділяється певним ненасиченим жирним кислотам, які також називають ессенціальними, тобто життєво необхідними: вони не можуть синтезуватися нашим організмом і для нормальної життєдіяльності повинні надходити з їжею. До ессенціальних жирних кислот належать лінолева та ліноленова. Лінолева відноситься до омега-6 жирних кислот, а ліноленова – до омега-3.

Від співвідношення цих двох кислот залежать властивості мембран та реакція клітини на будь-які зовнішні фактори. Якщо переважає кількість омега-6 жирних кислот, це спричиняє злипання клітин крові і, як результат, звуження судин, розвиток запальних процесів. Омега-3 жирні кислоти діють навпаки: зменшують запалення, розріджують кров, розширюють судини.
Однак, і омега-6, і омега-3 жирні кислоти необхідні, оскільки вони, залежно від ситуації, допомагають організму. Наприклад, якщо ви врізали пальця - тече кров, тоді «працюють» омега-6 жирні кислоти: запускається процес зупинки кровотечі – згущується кров, тромбоцити склеюються поміж собою, утворюючи згусток крові, а судини звужуються.
Дослідженнями встановлено, що найоптимальнішим для здоров’я є співвідношення 4:1 (профілактичні раціони) та 1:1 (лікувальні раціони) між омега-6 та омега-3 жирними кислотами.

На жаль, ці співвідношення у більшості людей порушені, і причиною цьому є нездорова їжа – вживання жирної їжі, ковбасних виробів, солодощів, у складі яких «зашкалює» кількість насичених жирів та шкідливих транс-жирів. Типовий раціон українця має співвідношення приблизно 20:1 - 20 (омега-6 до омега-3) і це вже є проблемою, тому що є причиною низки серйозних захворювань: запалень шкіри, суглобів, судин і т.д.

Чому важливо вживати омега-3

Достатній вміст омега-3 жирних кислот у раціоні відчутно знижує ризик виникнення та розвитку серцево-судинних захворювань та інсульту, високого тиску крові, депресії, синдрому дефіциту уваги і гіперактивності, болів в суглобах, а також багатьох захворювань шкіри. Окремі дослідження показали, що омега-3 жирні кислоти можуть стимулювати імунну систему й захищати нас від цілої низки захворювань, включно з хворобою Альцгеймера.

Омега-3 жирні кислоти - це не одна поживна речовина, а комплекс поживних речовин, який включає ейкозапентаєнову (ЕПК) і докозагексаєнову (ДГК) кислоти. Обидві містяться у значній кількості в тканинах тіла холодноводних риб, що є однією з причин нестачі їх у раціоні такої великої кількості людей.

Дефіцит

Раціон майже 80% українців бідний на омега-3 жирні кислоти. Ця хронічна недостатність стає причиною, як різноманітних порушень обміну речовин, так і серйозних захворювань.

Дефіцит омега-3 жирних кислот підвищує ризик виникнення стійкої гіпертонії (високого тиску крові), порушення холестеринового обміну, розвитку атеросклерозу, інфарктів, інсультів, алергій, атопічного дерматиту, ожиріння, діабету, частих бронхітів та бронхіальної астми, хронічних запалень суглобів і внутрішніх органів, перед менструального синдрому (ПМС) та болючих місячних, старіння шкіри, включаючи фотостаріння, гіперактивності і пов'язаної з нею низької здатності до навчання у дітей, пізніх токсикозів вагітності, біполярних розладів та хвороби Альцгеймера.

І це далеко не повний перелік, який дає підстави рекомендувати якомога ширше включення омега-3 жирних кислот до нашого повсякденного раціону.

Де знайти

Джерелами омега-3 є морська риба, яйця (особливо домашніх курей), насіння льону та лляна олія, ріпакова олія, броколі, мускусна диня, квасоля, шпинат, листя винограду, китайська капуста, цвітна капуста та волоські горіхи.
Рекомендована доза (для омега-3) складає дві порції риби на тиждень, причому це повинні бути різні види жирних риб (таких, як лосось, тунець і скумбрія). Ті, хто має проблеми з серцем, повинні обов’язково отримувати 1 грам омега-3 на день.

Враховуючи поширеність серцево-судинних захворювань, порушень обміну речовин, запальних захворювань суглобів та шкіри, надмірної маси тіла та супутніх захворювань, пов’язаних із дефіцитом омега-3 жирних кислот, лікарі рекомендують в якості профілактичних заходів вживати готові препарати, що містять «порогову» дозу омега-3 жирних кислот, тобто таку, яка запобігає розвитку патологічних станів.

Омега-3 жири під захистом антиоксидантів

Для того щоб корисні властивості омега-3 жирних кислот проявилися якнайповніше, їх обов’язково потрібно вживати у комплексі з антиоксидантами, що захищають поліненасичені жирні кислоти від окислення та впливу вільних радикалів. Такими антиоксидантами є полівітамінні мультимінеральні фітопоживні дієтичні добавки NUTRILITE  DOUBLEX  NUTRILITE DAILY, а також інші антиоксиданти від NUTRILITE: вітаміни Е із олією зародків пшениці, С плюс, концентровані фрукти та овочі, каротин. Про цю дуже важливу деталь  добре знають біохіміки, фармацевти та дієтологи. Однак, я вважаю за необхідне, аби якнайбільше людей, котрі піклуються про своє здоров’я, були обізнані з цим фактом.

NUTRILITE Комплекс Омега-3, який містить оптимальне співвідношення омега-3 жирних кислот (ЕПК - ейкозапентаенову і ДГК- докозагексаенову кислоти), рекомендований до вживання всім, хто має будь-які запальні процеси, незалежно від їх локалізації, інфекційні та вірусні захворювання, а також для щоденного вживання – людям із захворюваннями серця та судин.  Одна капсула NUTRILITE Комплекс Омега-3 забезпечує організм приблизно такою ж кількістю омега-3 жирних кислот (ЕПК та ДГК), що і 28 г. сьомги, тунця чи сардин.