Питання схуднення є вкрай актуальним для багатьох людей у сучасному світі. Бо здорова вага — це не лише краса тіла і комфортне самопочуття, а й значно менший ризик отримати хвороби, які заважають повноцінно і довго жити. Одним із способів схуднути є обмеження споживання їжі, особливо — висококалорійних солодких продуктів. Але на практиці це виявляється не так вже і легко, бо напівголодні дієти супроводжуються дискомфортом та зривами і не дають бажаних результатів. На допомогу приходить розробка науковців, що дозволяє суттєво зменшити споживання калорій, і при цьому почуватися ситими та поступово знижувати масу тіла. Це NUTRILITE™ Appetite Controller Дієтична добавка з глюкомананом.

Глюкоманан і чому від нього стрункішають
Глюкоманан — це порошок із розчинної клітковини, яку добувають із картоплини аморфофалусу коньяку, що росте в країнах Азії. Порошок надзвичайно добре поглинає рідину і швидко перетворюється в гель, не збільшуючи при цьому своєї калорійності. Саме тому для хорошого ефекту потрібно розвести порошок у достатній кількості рідини і швидко випити.
Хоча аморфофалус вже давно використовується в Китаї, Японії і Південно-Східній Азії в якості їжі та у східній медицині, західні вчені почали досліджувати користь глюкоманану для здоров'я приблизно з 1980-х років.

Як глюкоманан допомагає контролювати апетит? Дієтична добавка з глюкомананом дає змогу з'їсти менше і при цьому не відчувати голоду протягом декількох годин. Заповнивши шлунок майже на 70%, гель забезпечує відчуття задоволення, властиве після прийому їжі.

У дослідженні скандинавських вчених (Birketvedt GS, і ін., 2005) було проілюстровано, що глюкоманан дає саме відчуття насичення, ніби після прийому їжі, а не лише механічної наповненності шлунку, як, наприклад, після вживання води або іншого виду клітковини. Саме вживання глюкоманану дало змогу учасникам дослідження досягнути найкращих результатів у втраті ваги.
Крім того, у дослідженні Пенсильванського університету за 2010 рік було показано, що після прийому глюкоманану зменшувалися «сигнали голоду», які часто виникають при низькокалорійних дієтах і зумовлюються «гормоном голоду» — греліном.
В журналі «Alternative Therapies in Health» (2005 р) було підтверджене ефективне зниження маси тіла у людей з надмірною вагою, при вживанні 2-4 г глюкоманану на день.

Низька калорійність — одне з найбільших достоїнств глюкоманану. В результаті вживання добавки з глюкомананом, в шлунку залишається невеликий незаповнений об’єм, який ми можемо наповнити їжею, і «на виході» отримати значно меншу калорійність, що спричинить втрату ваги.

Глюкоманан частково зменшує засвоєння жиру і протеїну. Оскільки значний об’єм шлунку заповнений низькокалорійною клітковиною, жир та протеїн також будуть менше засвоюватися, бо частина їжі змішається з глюкоманановим гелем у шлунку. Таким чином, калорійність страви буде ще меншою.


Оздоровлення мікрофлори кишківника. Глюкоманан є пребіотиком і сприяє росту корисної мікрофлори кишківника. Дослідження 2006 року вченими Тайванського університету показують, що у людей із зайвою вагою змінюється співвідношення кишкової мікрофлори в бік збільшення нездорових мікроорганізмів, що веде до порушення обміну речовин, посилення тяги до солодощів, погіршення чутливості клітин до інсуліну. Глюкоманан не перетравлюється і не всмоктується у товстому кишківнику, але він стимулює ріст дуже важливих для нашого здоров’я груп бактерій — Біфідо- та Лакто, які, в свою чергу, виробляють так звані коротокланцюгові жирні кислоти або КЛЖК. Саме ці жирні кислоти захищають кишківник від запалень, проникнення інфекцій та токсичних речовин, розвитку закрепів, чи ускладнень після вживання антибіотиків. Крім того, відновлення балансу мікрофлори кишківника допомагає ефективно позбуватися акне.

Зниження апетиту, контроль рівня цукру в крові
Їжа в шлунку, наповненому глюкомананом, повільно засвоюється, тому і підвищення рівня цукру (глюкози) в крові також відбувається повільно, що запобігає посиленню апетиту та перетворенню надміру глюкози в жир. Це важливо для людей, які мають  схильність до порушення вуглеводного обміну та метаболічний синдром.

Нормалізує рівень холестерину
За даними «American Journal of Clinical Nutrition» (2008), глюкоманан позитивно впливає на нормалізацію рівня холестерину та тригліцеридів.

NUTRILITE™ Appetite Controller Дієтична добавка з глюкомананом допомагає приборкати неконтрольовану тягу до переїдання та легше обмежувати розмір своїх порцій.

Як вживати? Розведіть вміст пакетика у 250 мл води або соку – і випийте за 30 хвилин перед кожним основним прийомом їжі тричі на день. Ефект відчутний вже після однієї порції.
Рекомендована тим, хто бере участь у програмі зниження ваги від bodykey; поєднувати із Карб Блокером та Блокатором жирів, залежно від типу рекомендованого раціону.
Всі складники одержані на екологічно чистих фермах, сертифікованих NutriCert™.
NUTRILITE™ Appetite Controller — не чудо-засіб, а лише дуже якісна, допомога, розроблена вченими, яка, за умови збалансованого харчування та регулярної фізичної активності, забезпечує чудові результати.

Використана література:

  1. Al-Ghazzewi FH, & Tester RF (2009). Effect of konjac glucomannan hydrolysates and probiotics on the growth of the skin bacterium Propionibacterium acnes in vitro. Int J Cosmet Sci 31:139-142.
  2. Birketvedt GS, et al. (2005). Experiences with three different fiber supplements in weight reduction. Med Sci Monit 11:PI5-8.
  3. Chen HL, et al. (2006). Konjac acts as a natural laxative by increasing stool bulk and improving colonic ecology in healthy adults. Nutrition 22:1112-1119.
  4. De Fonseka A & Kaunitz J. (2009). Gut sensing mechanisms. Curr Gastroenterol Rep 11:442-447.
  5. Grill, H. (2010). Leptin and the systems neuroscience of meal size control. Front Neuroendocrinol 31:61-78.
  6. Keithley J & Swanson B (2005). Glucomannan and obesity: a critical review. Altern Ther Health Med 11:30-34.
  7. Chearskul S, et al.  (2009).  Brief report Immediate and long-term effects of glucomannan on total ghrelin and leptin in type 2 diabetes mellitus.  Diabetes Res Clin Pract 83:e40-e42.
  8. Chua M, et al. (2010). Traditional uses and potential health benefits of Amorphophallus konjac Ethnopharmacol. 24;128(2):268-78. Epub 2010 Jan 15.
  9. Marsicano LJ, et  al. (1995). Use of glucomannan dietary fiber in changes in intestinal habit G.E.N. 49:7-14.
  10. Sartore G, et al. (2009). The effects of psyllium on lipoproteins in type II diabetic patients.  Eur J Clin Nutr 63:1269-1271
  11. Walsh DE, et al (1984) A. Effect of glucomannan on obese patients: a clinical study. Int J Obes 8:289-293.
  12. Wu WT, et al.  (2011) Ameliorative effects of konjac glucomannan on human faecal β-glucuronidase activity, secondary bile acid levels and faecal water toxicity towards Caco-2 cells. Br J Nutr 105:593-600.

Оксана Скиталінська,
лікар-дієтолог, 
віце-президент Асоціації дієтологів України
Експерт NUTRILITE™