Профілактика атеросклерозу є основою здоров'я

Ми живемо в час вражаючого прогресу науки, технологій і відкриттів. Розшифрований геном людини, знайдено «ключі» до лікування багатьох генетичних захворювань. Але науково-технічний прогрес має і негативний бік: малорухливий спосіб життя, стреси, висококалорійна їжа є причиною багатьох «хвороб цивілізації», які знижують якість і тривалість життя. Перше місце серед них займає атеросклероз — хвороба, яка розви-вається непомітно, часто — з дитинства і має тяжкі наслідки. Тому здоровий спосіб життя, це, перш за все, здорові судини. І величезне значення у збереженні здоров’я судин має правильне харчування.

Що таке атеросклероз і чим він небезпечний.

Атеросклероз — це відкладення ліпідів (жироподібних речовин) в стінках судин середнього та крупного розміру, звуження їх просвіту та порушення кровопостачання органів і тканин.
Перша стадія атеросклерозу у 50% випадків починається ще до народження дитини, друга — з 10-15 років життя, а третя — після 35 років. Тобто вже в 50 років майже кожен з нас має атеросклероз судин, який порушує кровотік і кровопостачання життєво важливих органів, чим багатьом людям погіршує якість життя і підвищує ризик ускладнень (інсульти, інфаркти, тромбози).
Холестерин відноситься до тих показників, які кожна людина має тримати під контролем.
Оптимальний рівень становить нижче 5,2 ммоль/л, максимально допустимий — 5,2-6,2 ммоль/л, високий — понад 6,2 ммоль/л.

Харчування та атеросклероз

Харчування впливає на всі ланки атеросклерозу, зокрема, на рівень ліпідів та глюкози в крові, стан судинної стінки.
Тому їжі має бути приділена особлива увага, і робити це краще тоді, коли ми є здоровими.
Харчовими причинами атеросклерозу є наступні.
Ушкодження судинної стінки спричинюють цукор, фруктоза та вироби із білого очищеного борошна. Це означає, що основними солодощами нашого раціону мають стати не тістечка, цукерки та солодкі напої, а фрукти та ягоди, чиста фільтрована вода та напої без цукру.
Руйнує судини і надмірна кількість солі в харчуванні. Це не лише пересолювання їжі, але і вживання харчових продуктів із прихованою сіллю — ковбасних виробів та консервів.
Причетний до прогресування атеросклерозу і дисбаланс жирів у раціоні. Це дефіцит корисних омега-3 жирів та переважання нездорових жирів (є в маргаринах та смаженій їжі).
Багатьма дослідженнями доведено, що хронічний дефіцит вітамінів групи В, вітаміну С, коензиму Q10 та фітонутрієнтів, які містяться у фруктах та годах теж прискорює ураження судин.

П’ять правил антисклеротичного харчування

Перш за все зверніть увагу на свій раціон.

 

  1. Збалансовано харчуйтеся і включайте свіжі овочі, фрукти та ягоди до свого раціону.
  2. Замість смаження перевагу надавайте стравам, приготовленим у спеціальному посуді, з максимальним збереженням всіх цінних властивостей продуктів (iCook).
  3. В якості корисних жирів використовуйте оливкову олію Amway Extra Virgin, з високим вмістом олеанолової кислоти, що має протизапальні та антисклеротичні властивості, і яка є обов’язковим компонентом знаменитої Середземноморської дієти для підтримання здоров’я серця та судин.
  4. Включайте до раціону продукти із так званими ліпотропними властивостями, тобто такими, які нормалізують жировий обмін — буряк, гречку, кисломолочний сир.
  5. Людям, в яких є схильність до зайвої маси тіла важливо нормалізувати вагу, скоротивши калорійність їжі до 1500 —2000 ккал (жінки та чоловіки, відповідно).

Дієтичні добавки, які сприятливо вливають на обмін речовин

Базовою основою оптимізації раціону харчування є постійний прийом NUTRILITE Дейлі або NUTRILITE DoubleХ— в залежності від віку, стану здоров’я, способу життя та рівня фізичної активності. В осінньо-зимовий період перевагу слід надавати Полівітамінній мультимінеральній фітопоживній дієтичній добавці NUTRILITE DoubleХ з більшим вмістом вітамінів, мінералів та фітонутрієнтів.

NUTRILITE Комплекс Oмега-3. Омега-з жири протизапально діють на внутрішню стінку судин, роблять її гладкою та еластичною і зменшують ризик налипання на неї атеросклеротичних бляшок. Крім того, омега-3 жири покращують реологічні властивості крові, тобто роблять її менш густою та менш схильною до утворення тромбів. Оптимальним режимом вживання омега-3 є прийом на постійній основі а мінімальному дозуванні (300 мг), який чергувати з місячними курсами по 900 або 1500 мг, в залежності від віку та стану здоров’я.

Коензим Q10 допомагає клітинам синтезувати молекули АТФ, які є енергією для клітин серця і допомагають йому краще працювати і менше зношуватися. Коензим Q10 виробляється в організмі людини, але після 30 років його синтез знижується і поступово розвивається дефіцит. Виробництво та ефект Коензима Q10 залежать від присутності вітаміну Е, який захищає Коензим Q10 від окислення.

NUTRILITE Вітамін С плюс. Вітамін С має антиатерогенну дію, тобто ефективно гальмує розвиток атеросклерозу, захищає «хороший» холестерин (або ліпопротеїни високої щільності, ЛПВЩ). Крім того, вітамін С має позитивний вплив на стан судинної стінки. В осінньо-зимовий період вміст вітаміну С в раціоні нерідко стає критично низьким, що збільшує ризики атеросклерозу. Тому прийом вітаміну С у дозуванні 200 мг має бути постійним протягом цього періоду.

NUTRILITE Часник. Екстракт часнику, завдяки фітонциду аліцину має благотворний вплив на внутрішню стінку судин, зменшує адгезивність, тобто схильність до налипання атеросклеротичних бляшок. Вживання часнику сприяє нормалізації артеріального тиску.

NUTRILITE Вітамін В плюс. Вітаміни групи B відіграють надзвичайно важливу роль в холестериновому обміні. Достатня кількість вітамінів В6, В9 та В12 знижує ризик ураження судин токсичною амінокислотою гомоцистеїном (синтезується в організмі людей з порушенням холестеринового обміну).

Атеросклероз можна і потрібно попереджувати і потрібно це робити якомога раніше, щоб зберегти здоров’я та хороше самопочуття на довгі роки життя.

Оксана Скиталінська,
лікар-дієтолог, 
віце-президент Асоціації дієтологів України
Експерт NUTRILITE™