Міцне здоров’я і гарний настрій восени

Як і всяка пора року, осінь чудова, вона дарує особливі емоції. Але осінь - це не ли-ше романтично опадаюче жовте листя, але дощ з похолоданням, і значно менше сонця. Осінь — це більше перебування в приміщенні, більше калорійної їжі, менше овочів, фрук-тів та ягід, менше руху. Всі ці зміни, плюс короткий день, не можуть не вплинути на наш обмін речовин, здоров’я та настрій. Але не варто настроюватися на застуди, втому та зайві кілограми, бо, якщо знати правила осіннього харчування, то холодний період року може стати прекрас-ною можливістю стати ще більш здоровішим. Як харчуватися та які дієтичні добавки вжи-вати в холодний період року — короткі поради.

Обмежте вживання продуктів, які послаблюють захисні сили організму.

На першому місці серед цих продуктів стоять солодощі, які містять цукор: цукерки, тістечка, солодкі напої. Надмір глюкози та фруктози пригнічує життєдіяльність корисної мікрофлори кишечника та імунну систему. Солодощі відкривають дорогу вірусам та токсинам в організм, а він не може їм протистояти, тому ми почуваємось втомленими, часто хворіємо.

Другим нездоровим продуктом є смажена їжа. В смаженій золотистій шкірці міститься багато шкідливих речовин, таких, як транс-жири та кінцеві продукти глікації (КПГ), які ушкоджують клітинні мембрани організму. Це робить його беззахисним перед інфекціями.

На третьому місці знаходяться продукти, які містять консерванти, надмір солі та насичених жирів: ковбасні вироби, чіпси, сухарики. Консерванти руйнують мікрофлору кишечника, сприяють запаленням органів травлення, погіршують засвоєння корисних речовин — білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, мінералів та фітонутрієнтів.

Оптимальний раціон осені

Оливкова олія Extra Virgin AMWAY™. Входить до складу знаменитої Середземноморської дієти і має багато достоїнств. Оливкова олія відноситься до Омега-9 і цінна тим, що є нейтральною до окислення, захищає клітини від ушкодження вільними радикалами, має виражену протизапальну дію та покращує засвоєння жиророзчинних вітамінів (А,Д,Е,К). Найбільше користі можна отримати від оливкової олії, якщо її вживати сирою, тобто додавати в готові страви: салати: супи, пюре, овочеві соки.

75% рослинної їжі.

Щодня намагайтеся вживати овочі — зелені листові та різнокольорові — в свіжому та вареному/тушкованому вигляді, різні зернові, а також бобові (сочевицю, маш, нут, горох, квасолю та ін.), сушені горіхи, насіння та ягоди. Невеличка склянка кисломолочного напою покращить роботу кишечника. Пам’ятайте: здорове харчування — це різноманітна та смачна їжа. З напоїв перевагу надавайте чистій фільтрованій воді, ледь теплій, якісним зеленому та чорному чаям Amway, трав’яному чаю Bodykey. Не відмовляйтеся від кави, вона покращує роботу печінки та мозку, піднімає настрій в будь-якій ранок.

Оптимальні дієтичні добавки осені

NUTRILITE™ Розторопша плямиста. Оскільки осінньо-зимова пора, як правило, завжди супроводжується погрішностями в харчуванні, вживанні більшої кількості солодощів та жирної іжі, то від таких змін в раціоні страждає основний орган детоксикації — печінка. Тому в холодний  сезон року дуже корисним буде курс доповнення харчування Розторопшею плямистою.

NUTRILITE Комплекс Омега-3. Омега-3 в організмі людини не утворюються, але потреба в них є постійною, особливо восени та взимку. Комплекс Омега-3 покращує структуру клітинних мембран, посилюює стресостійкість організму до переохолодження та вірусних інфекцій, полегшить процес одужання. Крім того, достатній вміст Омега-3 в харчуванні сприяє міцному сну, високій розумовій активності, хорошій пам’яті та запобігає осінній депресії, завдяки високому вмісту докозагексаєнової кислоти (ДГК), яка є нейромедіатором, тобто посередником в роботі нервових клітин .

NUTRILITE Порошкова клітковина та Суміш клітковини, жувальні таблетки. Багатьма дослідженнями доведено, що різні види клітковини (розчинна та нерозчинна) є життєво необхідною основою здорового харчування. Дефіцит клітковини тягне за собою безліч проблем та ускладнень зі здоров’ям. Сучасна людина, як правило, якраз і має такий дефіцит, бо споживає очищену, рафіновану їжу. Якщо додати сидячий спосіб життя, то не дивним буде поширеність надмірної маси тіла, незадовільної роботи печінки, жовчного міхура, нездорового кольору обличчя та втоми.

Порошкова клітковина, багата пребіотиком інуліном, підживлює  та зміцнює корисні мікроорганізми, які живуть в кишечнику, а Суміш клітковини сприяє очищенню його від різноманітних шкідливих речовин, зокрема, від хвороботворних бактерій та продуктів їхньої життєдіяльності.

NUTRILITE Кальцій Магній вітамін D плюс. Осінньо-зимовий період  — це завжди дефіцит сонячного проміння, і, відповідно, дефіцит вітаміну D, який виробляється в шкірі, і відповідальний за настрій, стресостійкість, і роботу імунної системи. Тому раціон доповнюємо кисломолочними продуктами нормальної жирності (сметаною, сиром, вершками та вершковим маслом) а з дієтичних добавок — Кальцій Магній вітамін D плюс. Така комбінація зменшить навантаження на нервову та серцево-судинну систему, та не дасть розвинутись депресивним станам.

NUTRILITE Протеїновий порошок. Щоб залишатися здоровим та не «набрати зайвого» за холодний період року, потрібно  збільшити вміст білка (протеїну) в раціоні.

По-перше, білок відповідальний за здоров’я імунної системи, оскільки потрібний для синтезу імунних клітин та ендогенного (власного) інтерферону, по-друге, присутність білка знижує глікемічний індекс їжі, яку ми споживаємо, що запобігає накопиченню жиру і суттєво зменшує відчуття голоду.

Протеїновий порошок NUTRILITE вкрай низькокалорійний (всього 40 ккал в одній столовій ложці), оптимально збалансований по всім амінокислотам, добре насичує і є джерелом легкозасвоюваного білка.

Цінність рослинного протеїну полягає ще в тому, що, згідно новітніх рекомендацій з харчування, починаючи з 40, і, особливо, з 50 років, кількість тваринних білків у раціоні потрібно суттєво зменшувати і частину з них замінювати на рослинні. Це не лише покращить обмін речовин, але відчутно зменшить ризик розвитку та прогресування серцево-судинних захворювань. Відомо, що надмірне споживання червоного м’яса є одним із факторів розвитку атеросклерозу і пов’язаних із ним ускладнень (інфаркт, інсульт). Маркером (лабораторним підтвердженням) цього негативного процесу є присутність токсичної амінокислоти гомоцистеїну. Уникнути цього стану допомагає корекція раціону з заміною частини білка на рослинний, та збільшення вітамінів групи В в харчуванні.

Вітамін В плюс NUTRILITE — це не лише додатковий ресурс для вироблення енергії в організмі, але і підвищення стійкості організму до стресів, зокрема, дефіциту сонця, холодної температури повітря. Незважаючи на те, що вітаміни В-групи діють спільно, все ж, якщо відчуваєте часту втому, мінливий настрій, запори, «заїди» в кутиках рота, лущення шкіри в носо-губному трикутнику, «мурашки» по тілу, підвищену температура тіла, це може бути сигналом нестачі вітамінів групи В. Враховуючи, що ці вітаміни водорозчинні і в організмі не можуть накопичуватися, то вони завжди мають бути «напоготові», тобто щодня поступати з їжею.

Цинк у пакетиках-стіках AMWAY. Зниження температури повітря надворі, підвищений ризик контакту з людьми з респіраторно-вірусними захворюваннями — це ті фактори, які можуть і нас ненадовго «вибити з робочої колії». Але щоб максимально знизити ці ризики, організм має мати резерви стресостійкості. Якщо ваш раціон є вегетаріанським або, тим більш, веганським, або ви вживаєте мало червоного м’яса (що є позитивним фактором для здоров’я), просто в холодну пору року візьміть за хорошу звичку додавати цинк до вашого звичного раціону.

Нормальний вміст цинку — це нижча схильність до інфекцій, застуди та грипу.

Окрім того, цинк має є нейропротекторні властивості, тобто захищає клітини нервової системи від різних ушкоджень, покращує пам’ять, увагу, сприяє позитивному настрою. Причиною цього є збільшення вмісту в нервових клітинах особливого білка — нейротрофічного фактору росту (BDNF). Присутність цього білка в прямому сенсі омолоджує мозок, оскільки стимулює утворення нових нервових клітин, покращує якість сну та сприяє відчуттю бадьорості після сну.

Вітамін С плюс. Без перебільшення, є королем захисту організму від вірусних та бактеріальних інфекцій, вироблення ендогенного інтерферону, високій активності клітин імунної системи макрофагів. В організмі людини вітамін С не синтезується і є вкрай нестійким, тобто легко руйнується при транспортуванні, зберіганні та термічній обробці овочів, фруктів та ягід. Наприклад, нарізані овочі, які лежать у воді та готові до відправки в суп, дуже швидко втрачають вітамін С. Симптомами дефіциту аскорбінової кислоти можуть бути підвищена чутливість до холоду, мерзлякуватість, сонливість вдень, поганий сон уночі. Запобігти цьому дає змогу комплексна дієтична добавка Вітамін С плюс, в якій, окрім природньої L-форми вітаміну С є порошок вишні ацероли, грейпфруту, королівського мандарину та лимону.

NUTRILITE Зелений чай плюс

Зелений чай вже тисячоліттями використовується людством, його оздоровчі властивості підтверджені численними науковими дослідженнями. Діюча речовина — епігалокатехіна галлат робить чай універсальним адаптогеном, тобто продуктом, який дає змогу організму людини комфортно адаптуватися до різного роду незначних стресів і таким чином, підвищити стресостійкість та захисні сили організму. Курс дієтичної добавки Зелений чай плюс додасть енергії та бадьорості в холодні дні.

Такий якісний раціон, доповнений дієтичними добавками NUTRILITE, дасть змогу економно використовувати резерви здоров’я організму, не виснажувати їх, насолоджуватися всіма періодами року, бути в хорошому настрої та хорошій фізичній формі, відчувати тепло сонця навіть у найбільш похмурий день і з оптимізмом дивитися у завтрашній день.

Оксана Скиталінська,
лікар-дієтолог, 
віце-президент Асоціації дієтологів України
Експерт NUTRILITE™