Лютеїн для гострого зору

Сьогодні більшість людей проводить багато часу перед екранами смартфонів, комп’ютерів та телевізорів. Це призводить до фізичної втоми та зниження продуктивності. Крім того, з віком загострюються проблеми, пов’язані із зором, такі як сухість очей або погіршення зору в сутінках. Величезне навантаження на наші очі виснажує сітківку та призводить до прогресуючого погіршення зору. Регулярний відпочинок і збалансоване харчування – це необхідні умови збереження зору. Одним із надзвичайно важливих компонентів їжі, від якого залежить якість та чіткість зору на довгі роки, є каротиноїд лютеїн.

 

Чим більше лютеїну у сітківці, тим кращий зір

Щоб зрозуміти унікальність лютеїну, варто пригадати його роль у процесі бачення.
Пучок світла потрапляє в око і фокусується на його задній стінці в центрі сітківки, невеличкій плямці, яка називається макулою. Саме в ній сконцентровані так звані фоторецептори (колбочки і палички), які відповідають за боковий (периферійний) та сутінковий зір.
Макулу ще називають жовтою плямою, оскільки тут найвища концентрація жовтих пігментів каротиноїдів – лютеїну і зеаксантину. Концентрація лютеїну тут в 10 000 разів більша, ніж у плазмі крові.

Основна роль лютеїну – це «фільтрація» шкідливого ультрафіолетового і синього діапазону сонячного випромінювання, захист клітин сітківки від ушкоджень, зменшення ризику опромінення, що веде до макулярної дегенерації сітківки і втрати зору.
Накопичений у макулі лютеїн виконує роль захисного бар’єра, оскільки екранує 80% променів.
Лютеїн забезпечує чіткість зору, здатність розрізняти деталі.
З віком концентрація лютеїну у сітківці знижується, вона тоншає, і якщо його не одержувати в достатній кількості з їжею, то погіршення зору неминуче.

Лютеїн захищає не лише сітківку, а й усі структури ока, зокрема кришталик, судинну та райдужну оболонки, тому його профілактичний прийом допомагає запобігти розвитку катаракти, глаукоми, діабетичної ретинопатії. Ознаками дефіциту лютеїну є погіршення зору у сутінках, здатності розрізняти червоний та зелений кольори.



Кому лютеїн необхідний?

Дуже велика потреба в лютеїні у тих, хто проводить тривалий час перед монітором комп’ютера. Існує навіть такий термін, як «комп’ютерно-зоровий синдром» (КЗС), який проявляється у втомі та сухості очей, сльозоточивості, головних болях.

Не менше потребують його і люди, які перебувають у місцях з високою концентрацією ультрафіолету: мандрують у горах, катаються на лижах, займаються віндсерфінгом.

Організм людини не здатен синтезувати лютеїн, і основним його джерелом залишається їжа. Зеаксантин утворюється в сітківці ока за умов достатньої кількості лютеїну.



Наявність лютеїну в раціоні

Харчовими джерелами лютеїну є овочі зеленого кольору (шпинат, броколі), жовтого (абрикоси) та червоного кольорів (перець, малина), жовтки яєць, чорнобривці та чорниця.
Проблема в тому, що сучасна людина не споживає достатньої кількості лютеїну з їжею, оскільки для цього потрібно харчуватися різноманітними свіжими продуктами, що надзвичайно складно виконати зайнятій людині.

Саме тому для надолуження браку лютеїну у щоденному раціоні потрібно додаткового приймати його у вигляді дієтичних добавок. Численні дослідження засвідчили позитивний вплив лютеїну не лише на збереження зору, а й на здоров’я в цілому: для профілактики атеросклерозу, серцево-судинних, нейродегенеративних захворювань, метаболічного синдрому.

 

Чітке рішення пропонує NUTRILITE Чорниця плюс лютеїн

Це науково розроблене поєднання чорниці, лютеїну та вітаміну А для підтримання здоров’я очей у будь-якому віці. Ягоди чорниці та чорнобривці вирощуються на органічних фермах, сертифікованих NutriCertTM.

 

Які переваги NUTRILITE Чорниці плюс лютеїн?

Це поєднання надзвичайно цінних компонентів для гостроти зору.

Вітамін А: сприяє підтриманню нормального зору, запобігає пересиханню рогівки та кон’юнктиви.

Суміш екстрактів чорниці та лютеїну з чорнобривців, які вирощуються на органічних фермах, сертифікованих NutriCertTM: оптимальний склад ґрунту сприяє росту сильних здорових рослин із високим вмістом фітонутрієнтів.

Як і всі продукти NUTRILITE, Чорниця плюс лютеїн не містить жодних ароматичних підсолоджувачів, барвників чи консервантів.

Легка зручна упаковка дозволяє вживати одноразово дві таблетки на день для оптимального засвоєння всіх компонентів.

Турбота про очі складається з маленьких справ: перерв у напруженій роботі за комп’ютером, спеціальних вправ для очей, раціону, багатого на свіжі фрукти та овочі, фізичної активності й регулярного вживання ефективної дієтичної добавки NUTRILITE Чорниця плюс лютеїн.

 

Використана література:

    1      Scripsema NK, Hu DN, Rosen RB. Lutein, zeaxanthin, and meso-zeaxanthin in the clinical management of eye disease. J Ophthalmol. 2015;2015:865179.

    2      Leermakers ET, Darweesh SK, Baena CP, et al. The effects of lutein on cardiometabolic health across the life course: a systematic review and meta-analysis. Am J Clin Nutr. 2016;103(2):481-94.

    3      Abdel-Aal el SM, Akhtar H, Zaheer K, et al. Dietary sources of lutein and zeaxanthin carotenoids and their role in eye health. Nutrients. 2013;5(4):1169-85.

    4      Kijlstra A, Tian Y, Kelly ER, et al. Lutein: more than just a filter for blue light. Prog Retin Eye Res. 2012;31(4):303-15.

    5      Sujak A, Gabrielska J, Grudzinski W, et al. Lutein and zeaxanthin as protectors of lipid membranes against oxidative damage: the structural aspects. Arch Biochem Biophys. 1999;371(2):301-7.

    6      McNamara ER, Scales CD. Role of systematic reviews and meta-analysis in evidence-based clinical practice. Indian J of Urol. 2011;27(4):520-4.

    7      Kaur J. A comprehensive review on metabolic syndrome. Cardiol Res Pract. 2014;2014:943162.

    8      Micucci C, Valli D, Matacchione G, et al. Current perspectives between metabolic syndrome and cancer. Oncotarget. 2016.

    9      Renzi LM, Hammond BR, Jr., Dengler M, et al. The relation between serum lipids and lutein and zeaxanthin in the serum and retina: results from cross-sectional, case-control and case study designs. Lipids Health Dis. 2012;11:33.

    10    Sugiura M, Nakamura M, Ogawa K, et al. Associations of serum carotenoid concentrations with the metabolic syndrome: interaction with smoking. Br J Nutr. 2008;100(6):1297-306.

    11    Wang Y, Chung SJ, McCullough ML, et al. Dietary carotenoids are associated with cardiovascular disease risk biomarkers mediated by serum carotenoid concentrations. J Nutr. 2014;144(7):1067-74.

    12    Kowluru RA, Menon B, Gierhart DL. Beneficial effect of zeaxanthin on retinal metabolic abnormalities in diabetic rats. Invest Ophthalmol Vis Sci. 2008;49(4):1645-51.

    13    Izumi-Nagai K, Nagai N, Ohgami K, et al. Macular pigment lutein is antiinflammatory in preventing choroidal neovascularization. Arterioscler Thromb Vasc Biol. 2007;27(12):2555-62.

Оксана Скиталінська,
лікар-дієтолог, 
віце-президент Асоціації дієтологів України
Експерт NUTRILITE™