Раціон для здорового кишківника, основного «фундаменту» здоров’я, молодості та довголіття

Про те, що «всі хвороби починаються у кишківнику» писав 2,5 тисячі років тому древньогрецький лікар Гіпократ, а у ХІХ столітті російський біолог Ілля Мєчніков, отримав Нобелівську премію за відкриття прямої залежності між тривалістю життя і здоровою кишковою мікрофлорою. Сучасна наука підтверджує: 90% всіх відомих захворювань лю-дини пов’язані із станом здоров’я кишківника.

Чому мікроорганізми такі важливі?

В тілі людини, починаючи від народження, живе величезна кількість мікроскопічних організмів (бактерій, вірусів, грибків), кожен з яких складається всього лише з однієї клітини. І хоч мікроскопічні клітини за розмірами набагато менші, ніж клітини людського тіла, за кількістю їх аж в десять разів більше! Мікроби знаходяться в роті, в носі, на слизовій ока, у вухах, дихальних шляхах, на волоссі, на кожному сантиметрі нашої шкіри, в кишківнику та статевій системі. І якщо б можна було їх зібрати разом, вони б заповнили собою приблизно 2-літрову банку.

Це складний внутрішній мікросвіт, разом зі своїми генами, який активно співіснує з людиною, носить назву «мікрофлора» (від слів micro – малий, мікроскопічний та flora – живі організми).

Результати багатьох наукових досліджень показують, що стан мікрофлори кишківника – це ключовий фактор здоров’я людини, який визначає, чи доживе вона у здоров’ї до глибокої старості.

Мікрофлору кишківника вважають окремим, самостійним органом, який бере участь в різноманітних фізіологічних процесах, включаючи роботу імунної системи, детоксикацію, запальні процеси, виробництво нейромедіаторів та вітамінів, всмоктування поживних речовин, сигнали про те, голодні ми чи наситились, а також використання вуглеводів та жирів.

Збої чи порушення цих процесів збільшують вірогідність розвитку у людини різних видів алергії, астми, раку, діабету або деменції.

Мікрофлора кишківника впливає і на настрій людини, її метаболізм, імунітет, лібідо, і навіть на її сприйняття світу та ясність мислення. Від мікрофлори кишківника залежить, чи буде людина худою чи з надмірною вагою, енергійною чи в’ялою. Іншими словами, всі аспекти нашого здоров’я – як фізичного, так і психоемоційного, – визначає стан мікрофлори кишківника.

Здоровий баланс мікрофлори означає, що в ній майже на 99% переважають «дружні», корисні для людини, бактерії. Саме тому організм людини, з яким дружньо живе і його здорова мікрофлора стає справжнім «супер організмом», що має надзвичайно потужні можливості здоров’я та захисних сил.

На жаль, у більшості людей цей баланс порушений, чим і пояснюється така велика кількість, так званих, «хвороб цивілізації», які погіршують не лише якість життя, але і тривалість.

 

Який зв’язок між організмом людини та мікроорганізмами?

За останні 10 років увага науки до мікробіому настільки зросла, що у 2009 році стартував глобальний масштабний проект «Мікробіом людини», участь в якому беруть багато наукових лабораторій світу.

На сьогодні вже відомо, що мікроби нашого кишечника:

  • Допомагають перетравлювати їжу засвоювати корисні речовини
  • Не допускають проникнення хвороботворних мікроорганізмів через слизову оболонку кишківника в кров
  • Нейтралізують токсини
  • Є органом імунного захисту
  • Виробляють важливі ферменти, вітаміни та хімічні речовини, які впливають на роботу головного мозку
  • Мають антистресову дію
  • Сприяють хорошому нічному зору
  • Захищають організм від запалень, що, в свою чергу, знижує ризик практично всіх хронічних захворювань

 

Що шкодить нашим бактеріям та руйнує їх?

Є чотири основні фактори, які є ворогами наших корисних кишкових бактерій:

  1. Шкідливі речовини: цукор (різноманітні солодощі та солодкі напої), смажена та промислово перероблена їжа, хлор у воді, часте застосування антибіотиків та тривалий прийом ліків.
  2. Дефіцит поживних речовин, що веде до зникнення багатьох корисних видів мікроорганізмів.
  3. Хронічний стрес. Це тривалі переживання та негативні емоції, недостатнє або надмірне споживання їжі, недосипання, переохолодження, інформаційні перевантаження.
  4. Вік. З віком мікрофлора втрачає свою різноманітність, переважають недружні до організму людини мікроорганізми, що веде до погіршення травлення, зниження детоксикаційної здатності, збільшення ризику запальних захворювань кишківника.

 

Харчування

Уявіть собі: першими, хто засвоює нашу їжу, є не ми, а наші кишкові бактерії. Щоб нагодувати корисні бактерії, наш раціон має бути наступним:

 

  • Пийте фільтровану воду
    Хлор та антикорозійні речовини у водопровідній воді знищують ціли колонії корисних мікроорганізмів і роблять наш організм беззахисним перед проникненням шкідливих речовин.
  • Вживайте свіжі овочі, ягоди та фрукти
    Зведіть до мінімуму магазинні консервовані та перероблені продукти: в них багато консервантів та інших речовин, які перевантажують системи детоксикації організму.
  • Правильно готуйте їжу
    Варена замість смаженої, використання посуду із високоякісної сталі, без алюмінію.
  • Вживайте оливкову олію
    Оливкова олія Extra Virgin від Amway багата олеїновою та олеаноловими жирними кислотами, які оздоровлюють клітини слизової оболонки кишечника та запобігають запаленням.
  • Вживайте достатню кількість клітковини
    Дієтична добавка NUTRILITE Суміш клітковини, жувальні таблетки формує своєрідне молекулярне сито, яке поглинає токсичні речовини, аутотоксини, канцерогени та надмірний вміст «поганого» холестерину. Крім того, сама клітковина є живильним середовищем для різних мікроорганізмів, щзо населяють наш кишечник.
  • Включайте пребіотики в раціон
    NUTRILITE Порошкова клітковина містить пребіотик інулін, який сприяє росту корисної мікрофлори і її видовому різноманіттю. Відомо, що при правильному раціоні кишкові бактерії виробляють цінні речовини – коротколанцюгові жирні кислоти (КЛЖК), які є надійним захистом від розвитку запалень, виразок, ерозій, пухлин та є джерелом енергії для клітин кишківника.
  • Не забувайте про омега-3 жири
    NUTRILITE Комплекс Омега-3 покращує структуру клітинних мембран та роботу нервової системи.

 

Використовуйте екологічно чисті засоби догляду за тілом та домом. Контакт тіла з шкідливими речовинами послаблює мікрофлору тіла.

Будьте позитивно налаштованими. Наш внутрішній стан пов’язаний із роботою імунної та гормональної систем і позитивний настрій сприяє хорошому здоров’ю та довголіттю!

Оксана Скиталінська,
лікар-дієтолог, 
віце-президент Асоціації дієтологів України
Експерт NUTRILITE™