Як налагодити роботу кишківника?
23 лютий 2022
Нерегулярне харчування, стреси, ненормований робочий день, малорухливий спосіб життя та багато інших факторів негативно впливають на травлення. В результаті в животі можуть виникати бурчання, здуття або спазми, з’являються проблеми з випорожненням. Наявність цих проявів створює неабиякий дискомфорт у житті людини, але збої у роботі кишківника можуть мати й серйозніші наслідки.
Основне завдання травного тракту – розщеплювати харчові продукти на складові компоненти і засвоювати поживні речовини. Будь-якій людині, і дорослому, і дитині, для повноцінної життєдіяльності необхідні:
- білкові компоненти;
- жири – рослинні та тваринні;
- вуглеводи – прості та складні;
- вітаміни та вітаміноподібні речовини;
- мінерали (макро- та мікроелементи).
Якщо в роботі кишківника відбувається збій, речовини необхідні організму можуть припинити засвоюватися у потрібній кількості. Як допомогти органу – розповідаємо у статті.
Чому порушується робота кишківника?
Щоб кишківник активно працював, важливо щодня споживати достатню кількість харчових волокон – розчинних та нерозчинних, які:
- допомагають стимулювати перистальтику — ритмічні скорочення стінки кишківника, необхідні для просування його вмісту;
- утримують воду, формуючи нормальні випорожнення;
- живлять корисну мікробіоту, яка мешкає у товстому кишківнику.
Якщо в раціоні замало клітковини, робота кишківника може бути ускладнена.
Різні проблеми зі здоров'ям, нераціональна дієта або одноманітне харчування, малорухливий спосіб життя та інші фактори можуть порушувати роботу кишківника.
Крім того, спричинити негативний вплив можуть:
- Психоемоційний стрес. Постійні хвилювання на роботі та вдома посилюють або пригнічують апетит, призводять до вибірковості в харчуванні та, як результат, проблем зі шлунком та кишківником.
- Фізична перевтома, недосипання, позмінний графік роботи, зміна часових поясів. Процес травлення підпорядковується певним біоритмам. Якщо вони порушуються, то проблеми з роботою кишківника не змусять на себе чекати.
- Потрапляння патогенних мікроорганізмів в систему травлення при недотриманні простих правил гігієни. Це може статися, якщо забути вимити руки перед вживанням їжі або з'їсти немиті овочі або фрукти.
- Вживання речовин, які мають антибактеріальну активність. Вони здатні пригнічувати зростання та життєдіяльність корисної мікрофлори, яка захищає наш кишківник, стимулює імунітет, допомагає засвоюватися вітамінам.
Харчування багатьох людей є далеким від ідеалу: ми споживаємо багато оброблених, рафінованих продуктів, ліпідів у надлишку (особливо тваринних та трансжирів), простих вуглеводів (цукор). Це живильне середовище для умовно-патогенних бактерій в нашому кишківнику, що пригнічують активність корисної флори. Крім того, у цих продуктах мало харчових волокон, що живлять дружні бацили.
Нарешті ми мало рухаємося, обираємо жорсткі дієти, набираємо зайві кілограми. При гіподинамії перистальтика кишки сповільнюється, її вміст гірше просувається, тому виникає схильність до закріпів.
Які можуть бути наслідки?
Найбільш розповсюджені ознаки збою в роботі кишківника:
- часті рідкі випорожнення або, навпаки, закріпи;
- печія або відрижка, неприємний присмак у роті;
- тяжкість у животі після вживання їжі, бурчання;
- здуття живота, газоутворення;
- зміна апетиту (або його зниження, або буквально «вовчий» голод).
За наявності проблем із травленням можуть спостерігатися блідість, сухість та лущення шкіри, темні кола під очима, слабкість та загальне нездужання з самого ранку, погіршення стану нігтів та волосся (їх ламкість, сухість, зміна кольору).
Проблеми з кишківником впливають і на настрій – ми пригнічені, більш дратівливі, частіше стикаємося з апатією. Тривалі порушення роботи органу можуть негативно впливати на працездатність та пам'ять.
Нерідко в основі проблеми лежить порушення балансу мікрофлори: після нормалізації кількості та активності корисних бактерій травлення нормалізується, відбувається відновлення злагодженої роботи всіх кишкових відділів.
Як нормалізувати роботу кишківника?
Поліпшення травлення, повноцінне засвоєння їжі, повернення до нормальної ваги можливі за умови дотримання комплексного підходу. Потрібно докласти зусиль, щоб виключити зі свого життя всі фактори, що негативно впливають на роботу шлунково-кишкового тракту. Водночас важливо відвідати фахівця, переконатися, що зі здоров'ям усе гаразд, обговорити, як змінити харчування, щоб відновити всі функції кишківника.
Які продукти нормалізують активність кишківника?
Із вищезгаданого, для активної перистальтики кишкової стінки важливе достатнє надходження харчових волокон. Основні джерела – це свіжі плоди. Додайте до свого раціону:
- зелені листові овочі, різноманітну зелень;
- імбир;
- насіння льону та чіа;
- фрукти зі шкіркою, волокнистою м'якоттю (персики, яблука, сливи, абрикоси);
- ягоди з насінням (полуниця, малина, ожина, аґрус);
- водянисті, волокнисті овочі (огірки, кабачки, томати, баклажани);
- баштанні (кавуни, гарбузи, дині).
Якщо в раціоні недостатньо продуктів із вмістом харчових волокон, можна звернутися за допомогою до дієтичних добавок*. Наприклад, приймати порошкову клітковину від Nutrilite™. Продукт містить харчові волокна, які сприяють м'якій нормалізації роботи ШКТ, без подразнення слизової оболонки шлунка і стінок кишківника. Ще один важливий компонент суміші – це інулін. Він пов'язує та виводить з організму шкідливі речовини та холестерин. Крім того, інулін є пребіотиком – необхідною їжею для мікроорганізмів, що підтримують здорову мікрофлору кишківника. Усього один пакетик на день заповнить добову норму клітковини та харчових волокон.
Від яких продуктів варто відмовитися?
З раціону варто виключити продукти із барвниками, консервантами, Е-добавками, стабілізаторами. Вони подразнюють стінки кишківника, провокують запальні процеси, можуть бути причиною загибелі корисної мікрофлори та інших порушень в роботі шлунково-кишкового тракту.
У харчуванні краще відмовитися від фастфуду та магазинних напівфабрикатів — у них багато жиру та солі. Ці продукти порушують перистальтику, провокують здуття, спазми.
Також важливо скоротити кількість жирних страв та солодощів, рафінованих продуктів, гострої та смаженої їжі.
Дотримуйтеся питного режиму
Часто неприємні відчуття у животі виникають через те, що людина споживає недостатню кількість рідини.
Харчові продукти, які потрапляють у рот, а звідти – в шлунок і кишківник, повинні зрештою подрібнитися і перетворитися на напіврідку кашку. У такому вигляді їжа перетравлюється найкраще: активно працюють ферменти, харчові маси рівномірно перемішуються з ними та розщеплюються, просуваючись по кишці. Це сприяє активному всмоктуванню основних компонентів.
Якщо в організмі мало рідини, харчові маси зневоднюються, ущільнюються, їхнє перетравлення ускладнюється. В результаті людина отримує менше корисних речовин. При цьому робота кишківника уповільнюється.
В середньому дорослому рекомендовано випивати за добу близько 8-10 склянок води (25-30 мл на кг ваги). Наприклад, маючи вагу в 70 кілограмів норма споживання рідини буде близько 2,1 літра на добу. Це приблизно 8,5 склянок по 250 мл. Якщо на вулиці спекотно або ви займаєтеся спортом і сильно пітнієте, добова норма води буде більшою.
Є ще один нюанс: якщо ви віддаєте перевагу твердим продуктам у харчуванні (не їсте супи, рідкі каші, страви з соусами або підливами), вам потрібно пити більше приблизно на 1-2 склянки на день, для нормальної роботи кишківника.
Ведіть активний спосіб життя
Щоб стінки кишківника нормально скорочувалися та просували харчові маси вздовж органу, потрібно більше рухатись. Найкорисніші продукти можуть пройти транзитом по кишці, не засвоївшись як належно, якщо відразу після обіду або вечері лягти на диван і подрімати або сісти за комп'ютер і просидіти так кілька годин. Тому намагайтеся рухатись: будь-які рухи підуть на користь, особливо якщо скорочуються м'язи на передній черевній стінці.
Є ще один позитивний ефект: під час фізичної активності прискорюється спалювання калорій, посилюється кровообіг, стимулюється обмін речовин і приплив кисню до клітин тіла. Це добре впливає на скорочувальну активність кишкової стінки та роботу ферментів. За рахунок цього споживані вами продукти максимально засвояться, а тіло отримає всі необхідні вітаміни і мінерали.
Відмовтеся від шкідливих звичок
Куріння та надлишковий прийом алкоголю – звички, які шкодять не тільки мозку, легеням та печінці, але й травленню. Токсичні продукти від розщеплення алкоголю, сполуки, що потрапляють у тіло з димом при горінні табаку, пошкоджують клітини кишки, порушують перистальтику, призводять до гіпоксії (дефіциту кисню у кишковій стінці). Все це порушує травлення та пригнічує ріст корисної мікрофлори в кишківнику.
Тож допомогти у відновленні повноцінної роботи травного тракту може рішучість – повна відмова від куріння та помірне вживання спиртного.
Що ще може допомогти?
Підтримати мікрофлору кишківника, поповнити обсяг корисних бактерій можна за допомогою спеціальних дієтичних добавок. Наприклад, можна приймати Nutrilite™ Balance Within™ Пробіотик. Добавка містить 6x109 колонієутворюючих одиниць (КОО) корисних мікробів. Це бактерії, чиї властивості добре вивчені, — B. lactis HN019™ і Lactobacillus acidophilus NCFM®. Вони ефективні, добре виживають, проходять через шлунок, далі тонкою кишкою до товстого кишківника, колонізуючи його стінки і просвіт. Вітаміни B6 та B9 (фолієва кислота) у складі дієтичної добавки виконують функції кофакторів, посилюючи дію пробіотика. Крім того, ці сполуки необхідні для повноцінного функціонування нервової системи. Пробіотик зручно застосовувати лише один раз на добу. Можна розвести вміст у воді або іншій рідині, а можна висипати прямо на язик.
Відновлення балансу мікрофлори важливе для фізичного та психологічного здоров'я. Для цього потрібний комплексний підхід і трохи часу. Зміни не відбудуться за один день, навіть якщо прийняти найякісніші пробіотики. За декілька тижнів, дотримуючись наших порад, ви відчуєте позитивні зміни.
*Дієтичні добавки Nutrilite™ не є лікарськими засобами. Є протипоказання. Проконсультуйтеся з фахівцем.
** Наявність товарів може змінитися. Представлені зображення товарів можуть відрізнятись від їх фактичного зовнішнього вигляду. З детальною інформацією про товари можна ознайомитись за телефоном +38 (044) 495 13 00 або на сайті Amway.ua.