Для нормальної життєдіяльності нашому організму потрібна енергія, яку він отримує з їжі. Щоб цей процес був ефективним, важливо, аби клітини тіла були здоровими. Одним із ключових «захисників» здоров’я всіх клітин є «вітамін, що дає життя» — вітамін Е.

Цінність вітаміну Е для організму людини

До складу вітаміну E входять чотири подібні за структурою вітаміни, які називаються токоферолами (назва походить від латинських слів «τόκος» і «φέρειν», які означають «давати потомство»). Найбільшу оздоровчу активність має D-альфа-токоферол.

Вітамін Е належить до жиророзчинних вітамінів і потрібний для забезпечення нормальної структури і функціонування мембран (оболонок) клітин.
Пояснюється це тим, що мембрани клітин складаються із жирів, які можуть «псуватися», точніше, окислюватися під дією надмірної кількості вільних радикалів. Причиною можуть бути забрудненість середовища,  харчування переробленеою їжею, вживання ліків, куріння, гормональні зміни, вік тощо. Вітамін Е вступає в реакцію з вільними радикалами, внаслідок чого мембрани залишаються неушкодженими.

Ця чудова здатність захищати мембрани стосується всіх без винятку клітин, але насамперед — нервових, м’язових, імунних, статевих (яйцеклітин та сперматозоїдів), клітин органів, що виробляють гормони (гіпофіза, наднирників, щитоподібної залози та ін.).
За дефіциту вітаміну Е жири в мембранах клітин «псуються» і порушується їх робота.
Вітамін Е захищає від окислення омега-3 жири, чим посилює їх протизапальну дію, знижує ризик утворення тромбів. Захищає вітамін Е також і вітамін А та коензим Q10.
Вітамін Е — ключовий фактор міцного імунітету і здоров’я шкіри та очей.
Найкраще виявляє свою активність у поєднанні з вітаміном С та селеном, тобто є «гравцем» у команді вітамінів.

Дефіцит вітаміна Е передусім спричинює руйнування м’язових волокон та нервових клітин, тобто клітин, які мають найбільшу активність та найбільший ризик до ушкодження вільними радикалами. Згодом можуть руйнуватися клітини печінки, нирок, статевих залоз та плоду під час вагітності.
Тривалий дефіцит вітаміну Е порушує роботу клітин та спричинює кисневе голодування органів із високою потребою в кисні (нервова система).

Симптоми Е-гіповітамінозу:

  • слабкість, ослаблений тонус м’язів, зокрема серцевого м’яза;
  • жирові відкладення на м’язах;
  • зниження потенції у чоловіків, репродуктивної здатності, схильність до викиднів у жінок, ранній токсикоз вагітності;
  • сухість шкіри, ламкість нігтів;
  • анемія — гемоліз еритороцитів, зумовлений порушенням стабільності їх мембран;
  • порушення координації рухів за рахунок демілієнізації в спинному мозку;
  • погіршення гостроти зору —- можлива дегенерація сітківки внаслідок вторинного порушення обміну вітаміну А;
  • зміни в клітинах печінки, нирок.


Дефіцит вітаміну Е можливий у людей, які часто перебувають у стані стресу, мешкають в мегаполісах, вживають низькожирову їжу, мають схильність до запальних захворювань органів травлення.

NUTRILITE™ Вітамін Е із зародків пшениці — це дієтична добавка з олії зародків пшениці і соєвих бобів, які є найкращими природними джерелами вітаміну Е у його найбільш ефективній формі D-альфа-токоферолу. Олія зародків пшениці містить також дві незамінні жирні кислоти: лінолеву (омега-6) і ліноленову (омега-3), які потрібні для роботи серцево-судинної, імунної та нервової систем, сприяють нормальному обміну речовин.

Оксана Скиталінська,
лікар-дієтолог, 
віце-президент Асоціації дієтологів України
Експерт NUTRILITE™