Дівчина лежить на осінньому листі

Десять кроків для міцного здоров’я восени

Як би ми не любили чарівну осінь, ми знаємо, що це сезон, коли застуда і грип полюють на нас практично на кожному кроці. Переохолодження створює умови для активізації вірусів та хвороботворних бактерій, тому важливо, щоб наша імунна система змогла захистити організм від поширення інфекції.

Вітаміни – необхідна умова сильного імунітету

«Ліки людина приймає, коли вона хвора, щоб вилікуватись. Вітаміни людина повинна приймати, щоб не захворіти» - ці слова належать всесвітньо відомому вченому-вітамінологу В.Б. Спіричеву. Вітаміни необхідні організму для нормальної роботи, прискорення процесу одужання, підвищення ефективності лікування та зниження ризиків можливих ускладнень. Враховуючи, що навіть найкраще збалансований і різноманітний раціон людини є дефіцитним за основними вітамінами на 20-30%, вітамінами групи В - на 30-40%, b-каротином - більш ніж на 40%, а вітаміном С - на 70-90%, лікарі радять їх додатковий прийом. NUTRILITE DOUBLE X та NUTRILITE Дейлі- комплекси вітамінів та мінералів, доповнені фітонутрієнтами, природно збалансовані та захищають кожну клітину організму від негативних впливів зовнішнього та внутрішнього середовища.

Білок – будівельний матеріал для імунітету

«Цеглинками», з яких «збудовані» імунні клітини, є амінокислоти білка. В холодний період року 25% раціону повинно складатися з білку (протеїну), причому - з кожним прийомом їжі (інші 75% - рослинні продукти: овочі, ягоди, фрукти, бобові, горіхи, насіння, водорості). Яйця, молочні та кисломолочні продукти, нежирне м’ясо, риба – це джерела тваринного білку. Для оптимального впливу на організм, половина білку має бути рослинного походження: з бобових, круп, картоплі та сої. В чому користь соєвого протеїну? Унікальність його у тому, що він містить амінокислоти, які є в м’ясі, але, на відміну від м’яса, вкрай низькокалорійний, не містить холестерину, жирів, і є джерелом унікальних фітонутрієнтів – ізофлавонів, які є сильними антиоксидантами. В холодний період року, коли люди менше рухаються і є більші шанси набрати зайву вагу, соєвий протеїн має бути в раціоні часто.

Сильний імунітет починається з печінки

Вона синтезує імунні клітини, фільтрує всі шкідливі речовини, що потрапляють в організм з їжею та повітрям. В печінці утворюються ферменти-антиоксидантами, що блокують вільні радикали, яких багато утворюється при переохолодженні та потраплянні вірусів в організм. В осінню пору печінці потрібно створити умови для ефективної роботи. Розторопша плямиста – гепатопротектор, що оздоровлює печінку, допомагає очищати організм та забезпечувати сильний імунітет. Рослинні антиоксиданти Розторопші плямистої від NUTRILITE мають протизапальний та противірусний ефекти, сприяють збільшенню корисних бактерій у кишечнику (на 70% імунітет залежить від складу кишечної мікрофлори).

Вітамін С блокує поширення інфекції

Він допомагає синтезувати ферменти, які очищують організм від токсинів, стимулює утворення в організмі імунних клітин, інтерферону та антитіл, скорочує тривалість протікання простуди та грипу більше, ніж на 20%. Достатня кількість цього вітаміну може попередити ризик ускладнень, таких, як пневмонія та легеневі інфекції, покращує самопочуття, апетит, сон.

Часник – природній антибіотик

Містить фітонциди, які знищують віруси та хвороботворні бактерії, блокує токсини, зокрема, яких багато утворюється при розмноженні вірусів в організмі.

Цинк скорочує тривалість застуди

Завдяки цинку в організмі синтезуються імуноглобуліни, які сприяють знищенню вірусів та бактерій, стійких до традиційних антибіотиків. Дослідження показали, що додатковий прийом цинку в період ризику респіраторних захворювань, або при перших ознаках застуди вдвічі скорочує її тривалість.

Клітковина – ловець для вірусів та бактерій

Необхідна для роботи корисної мікрофлори кишечника людини (біфідо- і лактобактерій). Їжа, багата на клітковину, затримує віруси, хвороботворні бактерії і токсини, а корисні бактерії знищують їх. Без достатньої кількості клітковини замість корисних бактерій починають розмножуватися хвороботворні та слабне імунітет.

Омега-3 жири борються з прихованими запаленнями

Людський організм не може їх синтезувати, тому вони щодня повинні бути в нашій їжі. Омега-3 жири, забезпечують міцність кожної клітини, її здатність пропускати віруси та токсини. За даними американського наукового журналу «Мозок, поведінка, імунітет» (Brain, Behavior and Immunity), омега-3 жири мають сильний протизапальний ефект, покращують стан слизових оболонок і органів дихання, скорочують термін одужання.

Зелений чай знижує ризик інфікування та має антибактеріальну дію

Фітонутрієнти зеленого чаю пригнічують життєдіяльність хвороботворних вірусів грипу та стрептококів, які миттєво розмножуються в організмі при зниженні імунітету. Це відбувається завдяки активізації певних імунних клітин (Т-клітин), що є «передовою лінією оборони» організму від будь-яких інфекцій. Один із найсильніших катехінів зеленого чаю з важковимовною назвою епігалокатехіна галлат зв’язує та виводить вірусні та бактеріальні токсини.

Фітонутрієнти збільшують можливості організму протистояти інфекціям

Щоденно, з кожним прийомом їжі в нашому раціоні має бути мінімум 1 чашка суміші овочів, фруктів, ягід, горіхів, насіння, бобових та водоростей. Фітонутрієнти рослинної їжі мають антиоксидантні, протизапальні, антимікробні та противірусні властивості, покращують доставку кисню до клітин та сприяють видаленню токсинів.

Тому при неможливості щодня готувати собі багатокомпонентні салати, бажано доповнити раціон комплексом фітонутрієнтів.

Концентровані фрукти та овочі NUTRILITE посилюють можливості організму протистояти інфекціям та знижують ризик розвитку ускладнень. Для прикладу, фітонутрієнт гесперидин має тонізуючу, протизапальну, антиалергічну дію, зменшує проникність капілярів, поліпшує мікроциркуляцію крові та лімфи. А елагова кислота захищає судини, імунні клітини, сітківку ока, серце, головний мозок, печінку, шлунково-кишковий тракт та клітини крові. Тисячі фітонутрієнтів, що входять до складу рослин, мають оздоровчий вплив на організм, зміцнюють його резерви здоров’я, та, зокрема, дають можливість насолоджуватися будь-якою порою року.

Інвестиція у власне здоров’я потребує зусиль: корисного харчування, фізичної активності, відмови від шкідливих звичок, достатнього сну і позитивних емоцій, і обов’язково - оптимізму та віри у власні сили.

Продукти NUTRILITE дають можливість насолоджуватися повноцінним життям і дивитися в майбутнє з оптимізмом.
Френсіс Фіцджеральд, автор «Великого Гетсбі» писав: «З першим осіннім холодком життя почнеться спочатку». Гарної всім осені, друзі!

Оксана Скиталінська,
лікар-дієтолог,
віце-президент Асоціації дієтологів України


Також дізнайтесь: