Чотири корисних звички для молодості шкіри

Дівчина показує 4 пальці

Вислів «шкіра – дзеркало нашого здоров’я» варто замінити на більш точний: «шкіра – це результат наших щоденних звичок». Є безліч прикладів, коли 45-50-річні мають більш здорову та доглянуту шкіру, ніж 25-30-річні, оскільки не лише ведуть здоровий спосіб життя, але й використовують весь арсенал сучасної науки у догляді за шкірою. Тому важливо розуміти, як влаштована та працює наша шкіра, які зміни відбуваються в ній з віком, щоб ми могли забезпечити їй максимально якісний догляд. Останні наукові розробки пропонують нутрікосметику, яка сприяє оновленню шкіри «зсередини».

Шкіра складається із трьох шарів

Епідерміс, поверхневий шар, захищає організм від зовнішнього середовища та втрати вологи. Клітини епідермісу «склеєні» жироподібною речовиною, ніби цеглинки цементом. «Цемент» складається із керамідів, холестерину та жирних кислот. Зменшення керамідів спричинює сухість, запалення і передчасне старіння шкіри. Завдяки міжклітинному «цементу» шкіра утримує вологу, має гладку поверхню і є непроникною для токсинів, бактерій, алергенів.

Дерма, середній шар шкіри, забезпечує міцність, еластичність, зволоження шкіри. Пружність шкіри забезпечують хрестоподібно перехрещені колагенові волокна (їх понад 85%); еластичніть – еластинові, а зволоженість – молекули гіалуронової кислоти.

Гіалуронова кислота, яку ще називають «зволожуючим кремом природи», має гелеподібну структуру, завдяки здатності зв’язувати воду: одна молекула гіалуронової кислоти утримує до тисячі молекул води.

Утворення та розпад колагену, еластину та гіалуронової кислоти відбувається безперервно, за допомогою ферментів колагенази, еластази та гіалуронідази. У молодій шкірі ці процеси врівноважені. З віком розпад колагену та гіалуронової кислоти переважає над їх утворенням, тому пружність та зволоженість шкіри падає.

Відсутність захисту від втрати вологи може призвести до втрати гіалуронової кислоти. Це, в свою чергу, веде до висихання і руйнування волокон колагену і еластину. Шкіра втрачає пружність і еластичність.

Гіподерма – нижній шар шкіри, складається із жирових клітин, судин і нервів. Зберігає тепло, забезпечує доставку необхідних речовин до верхніх шарів.

Як змінюється шкіра з віком?

До 25 років. Гладка і пружна, відновлюється швидко: за 21-28 днів.

25-35 років. Сповільнюється синтез гіалуронової кислоти, колагену та еластину (щороку приблизно на 1%), розташування волокон менш впорядковане. Погіршується мікроциркуляція і живлення шкіри, з’являються сухість, дрібні зморшки, незначна пігментація. Оновлюється за 26-30 днів.

40 років +. Ще повільніший синтез колагену та гіалуронової кислоти. Дрібні судини, які живлять шкіру, втрачають еластичність, розширюються, на шкірі з’являється судинна сіточка. Шкіра стає сухою, схильною до почервоніння, зморшок і пігментних плям. Оновлюється за 35 – 40 днів.

50 років +. Період гормональної перебудови: шкіра суха і тонка, стрімко втрачає бар'єрні властивості. Погіршується кровопостачання, посилюється кисневе та вітаміннне голодування. Зменшується вміст гіалуронової кислоти і колагену. Оновлюється за 56 – 60 днів.

60 років +. Шкіра суха, тонка, лущиться, не пружна та не еластична, має глибокі зморшки та пігментні плями. Товщина дерми зменшується майже на 20%. Оновлюється за 65-70 днів.

70 років +. Тонка, не еластична, з численними глибокими зморшками, з ледь жовтуватим відтінком, через близьке розташування гіподерми із жировими клітинами. Оновлюється більш, ніж за 70 днів.

Що прискорює старіння шкіри?

Зовнішні причини: сонце, вітер, мороз. Вважається, що старіння шкіри на 70% залежить не від віку, а від шкідливої дії ультрафіолету, який є основним компонентом сонячного світла. Якщо порівняти шкіру на обличчі із шкірою на закритих ділянках тіла, можна помітити, що зміни стосуються, в першу чергу, ділянок, не захищених одягом.

Ультрафіолет призводить до втрати еластичності, запалень, розширення кровоносних судин.

Внутрішні причини:

  • нездорове харчування (солодощі, смажена їжа, копченості), дефіцит вітамінів групи В, С, магнію, цинку, омега-3 жирів, фітонутрієнтів; недостатній питний режим;
  • шкідливі звички (алкоголь, куріння);
  • хронічний стрес (порушення режиму сну, депресія);
  • забруднене повітря.

Як відновити та покращити стан шкіри?

  1. Оптимізуйте свій спосіб життя. Дотримуйтеся режиму сну та відпочинку; будьте фізично активними; відмовтеся від шкідливих звичок; використовуйте сонцезахисні засоби; дозовано перебувайте на сонці.
  2. Збалансовано харчуйтесь. Вживайте різнокольорові овочі, ягоди та злакові; оливкову олію першого віджиму, горіхи, насіння, зелений чай, омега-3 жири, вітамін С, магній, вітаміни групи В та цинк. Таке харчування має протизапальну дію, сприяє відновленню шкіри, зміцнює її бар’єрні функції, захищає від негативної дії ультрафіолету.
    Вибирайте якісні білкові продукти: кисломолочні, яйця, бобові, рибу, нежирну птицю, протеїновий порошок Nutrilite – вони необхідні для оновлення клітин шкіри.
  3. Мінімізуйте ризики. Виключіть з раціону солодощі та смажену їжу, які спричинюють запалення та прискорюють старіння шкіри.
  4. Доповнюйте раціон нутрікосметикою TRUVIVITY. Догляд «зсередини» спрямований на покращення та відновлення структури всіх шарів шкіри: нормалізацію вмісту керамідів, гіалуронової кислоти і колагену.

TRUVIVITY від Nutrilitе містить унікальні комплекси – рослинні керамозиди (фітокераміди) та PhytoInfuse.

TRUVIVITY від NUTRILITE Дієтична ієтичнаE«Концентрат напою зі ієтиом грейпфрута «Краса зсередини» містить керамозиди (Ceramosides™), отримані з пшениці, які зберігають вологу та забезпечують антивіковий ефект шкірі.

Таблетки TRUVIVITY від NUTRILITE Дієтичної добавки «Краса зсередини» містять комплекс PhytoInfuse, який активізує процеси регенерації (відновлення) шкіри під час сну. Комплекс допомагає зберігати вологу та еластичність шкіри, завдяки сповільненню дії ферментів гіалуронідази та колагенази. Ці ферменти спричинюють розпад гіалуронової кислоти та колагену. У молодому віці процеси утворення та розпаду врівноважені, у старшому переважає процес розпаду.

Комплекс PhytoInfuse включає в себе екстракти кісточок винограду, шипшини і ягід годжі, багатих поліфенолами, які сприяють синтезу нової гіалуронової кислоти і оберігають її від руйнування вільними радикалами. Це допомагає підвищити і стабілізувати рівень гіалуронової кислоти, яка, в свою чергу, гідратує і вирівнює волокна колагену і еластину.

Клінічні дослідження показують, що після 15 днів використання TRUVIVITY, бар'єрна функція та вологість шкіри покращується, шкіра стає більш гладкою, сяючою і молодою на вигляд.

Після 60 днів використання TRUVIVITY 90% користувачів відмітили, що їх шкіра стала більш м'якою і гладкою, вологість і еластичність покращилася, тонкі лінії і зморшки зменшилися*.

Як довго приймати TRUVIVITY?

Оскільки швидкість відновлення шкіри в різні періоди життя різна, то у віці:

  • 20 – 35 років оптимальним є один курс;
  • 40 – 50 років – два;
  • 55 – 60 – три і більше.

«Ваше обличчя в двадцять років надано Вам природою; яким воно буде в п'ятдесят, залежить від Вас», – говорила Коко Шанель. Тепер у кожної з нас є повний арсенал засобів для підтримання краси та молодості шкіри.

* Клінічні дослідження проводились у Павійському Університеті в Італії. У дослідженнях приймали участь 60 жінок у віці від 30 до 60 років.

Оксана Скиталінська,
лікар-дієтолог,
віце-президент Асоціації дієтологів України


Також дізнайтесь: