Дівчина приклала половинки апельсина до очей

Вітамін С: більше користі, ніж ми думаємо!

Тривалий час вітамін С, відомий як аскорбінова кислота, мав славу вітаміну, який може запобігти або вилікувати застуду. Протягом останніх 10 років у світі здійснено понад 100 масштабних досліджень, які виявили нові корисні властивості «короля вітамінів», вітаміну С.

В ході еволюції людина, на відміну від багатьох живих істот, втратила здатність синтезувати вітамін С. В той же час, він є життєво необхідним, і тому щодня має надходити з їжею.

Вітамін С належить до групи водорозчинних вітамінів, він не може накопичуватися в організмі і навіть незначний його дефіцит викликає численні порушення здоров’я.

Як впливає вітамін С на наше здоров’я?

  • Допомагає організму синтезувати білок колаген, що є основою м’язів, кісток, хрящів, судин, шкіри та всіх тканин організму.
  • Прискорює процеси регенерації (загоєння) ран.
  • Є антистресовим вітаміном – при стресі будь-якої природи, його запаси швидко вичерпуються. В першу чергу, це стосується людей, які курять, вживають алкоголь та страждають від ожиріння. Рівень вітаміну С у крові є маркером (індикатором) рівня здоров’я (Журнал семінарів профілактичної та альтернативної медицини).
  • Захищає від вірусних та бактеріальних інфекцій: стимулює утворення імунних клітин, інтерферону та антитіл. Застосування вітаміну скорочує тривалість протікання ГРВЗ на 23%, (Захарова И.Н., Скоробогатова Е.В. Дефицит витаминов у детей: современніе возможности коррекции// Consillium medicum. – 2004. Т..6, №3) і навпаки, дефіцит вітаміну С сприяє пригніченню імунітету. Достатня кількість вітаміну С може попередити ризик ускладнень, таких, як пневмонія та легеневі інфекції.
  • Позитивно впливає на комплексне лікування дифтерії, пневмонії та грипу: покращує самопочуття, апетит, сон, знижує інтоксикацію.
  • Оберігає «хороший» холестерин від окислення, сприяє зниженню рівня «поганого» і запобігає розвитку атеросклерозу. У людей, з високим вмістом вітаміну С у раціоні, на 42% був нижчий ризик інсульту, порівняно з людьми з бідним на вітамін С харчуванням (Американський журнал клінічного харчування, січень 2008, №87, ст.64-69).
  • Захищає організм від шкідливого впливу екології: посилює детоксикаційну функцію печінки та сприяє очищенню від токсичних речовин, радіонуклідів, важких металів, нітратів. Доведено, що вже через 2 дні після виключення вітаміну С із раціону на 20 % зменшується вміст ферментів у клітинах печінки, які очищують організм від токсинів.
  • Покращує доставку кисню до клітин: проникаючи всередину еритроцитів, (клітин крові, що переносять кисень), захищає їх від руйнування вільними радикалами.
  • Забезпечує доставку вітаміну D до клітин, запобігаючи розвитку рахіту. При дефіциті вітаміну С, вітамін D є малоефективним.
  • Активує фолієву кислоту (вітамін В9), завдяки чому цей вітамін може виявляти свою дію. Фолієва кислота необхідна для профілактики внутрішньоутробних вад розвитку, а у комбінації з вітамінами В6 та В12 – для профілактики інфарктів та інсультів.
  • Полегшує засвоєння заліза організмом, тому є необхідним в раціоні людей із залізодефіцитними анеміями, молодих жінок з надмірними менструаціями.
  • Необхідний для синтезу одного із найважливіших нейромедіаторів – норадреналіна та антистресорних гормонів – кортикостероїдів.
  • Відновлює структуру ендотелія (внутрішньої стінки судин) у людей з ішемічною хворобою серця, гіпертонічною хворобою, цукровим діабетом та курців (дослідження Медичної школи університету Бірмінгема, Британія).
  • Знижує ризик утворення тромбів у судинах за рахунок зменшення агрегації (злипання) тромбоцитів (клітин крові). Особливо цей ефект виявляється спільно з аспірином.
  • У комбінації з вітаміном Е сповільнює розвиток нейродегенеративних захворювань, таких, як хвороба Альцгеймера (дослідження університету Еппендорфа, Німеччина)
  • Є сильним антиоксидантом: молекула вітаміну С віддає 1 або 2 електрона вільному радикалу і робить його неактивним. Як відомо, вільні радикали спричинюють майже 100 захворювань, таких, як запалення, хвороби серця, судин, очей, цукровий діабет 2 типу, ракові захворювання, а також передчасне старіння.
  • Захищає ДНК від ушкоджень вільними радикалами, блокує утворення канцерогенних нітрозамінів із нітратів (нітратів багато міститься у ковбасно-сосисочних виробах та копченостях, а також – у сигаретному димі), знижує ризик утворення пухлин.
  • Захищає кришталик ока від руйнування вільними радикалами, та сповільнює розвиток вікової катаракти.
  • Знижує ризик ракових захворювань, в першу чергу, раку шлунка у людей із атрофічним гастритом та раку кишечника, а також – за рахунок нейтралізації нітратів – речовин, яких багато у ковбасних виробах, сосисках (надають рожевого кольору і є консервантами), овочах та фруктах, вирощених на ґрунтах з великою кількістю аміачних добрив (Американський департамент епідеміології та досліджень; Американська Спілка раку, Центр раку Фокса Чейза, США), раку молочної залози, простати, нирок (дослідження 88.759 жінок (1980-2000 рр.) та 47.828 чоловіків (1986-2000 рр.), журнал Епідеміологія раку, США).

Тобто можна стверджувати, що «вітамін С максимізує можливості здорового способу життя та мінімізує негативні впливи нездорового» (Журнал Life Extension, 2008).

Скільки потрібно вітаміну С?

Рекомендовані норми споживання вітаміну С, що забезпечують оптимальний стан функцій організму, складають для дітей перших 3-х років життя 30-45 мг, дошкільнят – 50-60 мг, підлітків 11-17 років – 70 мг, дорослих чоловіків (в залежності від енерготрат) – 70-100 мг, жінок – 70-80 мг, під час вагітності – 90-100 мг, і при годуванні грудьми – 110-120 мг на добу.

Здорові люди, як діти, так і дорослі, для підвищення стійкості до простудних захворювань повинні одержувати 60-100 мг в день. Потреба у вітаміні С зростає при курінні (на 50%), інтенсивній фізичній праці, нервово-емоційному стресі та в умовах холодного клімату.

В чому міститься вітамін С?

Основним джерелом є овочі та фрукти, споживання яких є не завжди достатнім, особливо в осінньо-зимово-весняний період: барбадоська вишня, шипшина, перець солодкий червоний та зелений, смородина, обліпиха, зелень петрушки, кріп, капуста (брюссельська, кольорова, червона та білокачанна), горобина червона, черемша, шпинат, хрін, щавель, зелена цибуля, редька, редиска, помідори, горошок зелений, картопля, салат, кабачки, квасоля, гриби білі, апельсини, лимони, мандарини, грейпфрути, суниці, малина, аґрус, вишня, диня, яблука.

Які причини гіповітамінозу вітаміну С?

Дефіциту вітаміну С сприяють:

  • недостаток в їжі, особливо у людей старшого віку
  • неправильне штучне вигодовування грудних дітей
  • зимово-весняний період року; масштабні дослідження показали, що навіть у «сприятливі» літньо-осінні місяці – 70-80% людей мають вміст вітаміну С в організмі в 3-4 рази менше норми.
  • неправильна кулінарна обробка: варіння у відкритому посуді: варіння на 30-40% знижує вміст вітаміну С
  • тривале зберігання та транспортування: при зберіганні продуктів протягом 2-3 місяців кількість вітаміну С зменшується у 2 рази
  • інфекційні захворювання
  • обширні хірургічні втручання
  • порушення всмоктування при різних захворюваннях шлунково-кишкового тракту (наприклад, гастрити зі зниженою секрецією шлункового соку, інфікованість H. pylori)
  • стресові ситуації
  • важка фізична праця
  • підвищена потреба під час вагітності та годування грудьми
  • низькокалорійні дієти
  • куріння

Як проявляється дефіцит вітаміну С?

Знижується розумова та фізична працездатність, з’являється слабкість, млявість, схильність до захворювань на інфекційні та респіраторні захворювання, підвищена чутливість до холоду, мерзлякуватість, сонливість або безсоння, зниження апетиту, кровоточивість ясен, шкіра стає жорсткою, «гусячою», блідою, сухою, тонкою, швидше утворюються зморшки та мікровиливи.

Враховуючи швидкі темпи сучасного життя, недостатнє вживання різноманітних свіжих овочів, фруктів та ягід, рекомендовано доповнювати свій раціон дієтичними добавками, що містять вітамін С з фітонутрієнтами.

В чому унікальність формули NUTRILITE™ Вітамін C плюс?

Своєрідність складу NUTRILITE™ Вітамін C плюс в тому, що вітамін С доповнений фітонутрієнтами, які покращують його засвоєння. Одна таблетка забезпечить пролонговану дію (240 мг) вітаміну С протягом всієї доби.

Барбадоська вишня, є одним із найбагатших джерел вітаміну С: в одному плоді вишні стільки вітаміну С, скільки у чотирьох апельсинах.

Фітонутрієнти барбадоської вишні, грейпфруту, королівського мандарину, лимону – це комбінація флавоноїдів, каротиноїдів, фітонцидів (ефірних олій), що мають протизапальні, антимікробні та антиоксидантні властивості, покращують доставку кисню до клітин та зменшують негативний вплив довкілля. Захистивши себе природним вітаміном С, ви можете бути впевнені, що ви та вся ваша родина покращила своє здоров’я.

  • Допомагає організму синтезувати білок колаген, що є основою м’язів, кісток, хрящів, судин, шкіри та всіх тканин організму.
  • Прискорює процеси регенерації (загоєння) ран.
  • Є антистресовим вітаміном – при стресі будь-якої природи, його запаси швидко вичерпуються. В першу чергу, це стосується людей, які курять, вживають алкоголь та страждають від ожиріння. Рівень вітаміну С у крові є маркером (індикатором) рівня здоров’я (Журнал семінарів профілактичної та альтернативної медицини).
  • Захищає від вірусних та бактеріальних інфекцій: стимулює утворення імунних клітин, інтерферону та антитіл. Застосування вітаміну скорочує тривалість протікання ГРВЗ на 23%, (Захарова И.Н., Скоробогатова Е.В. Дефицит витаминов у детей: современніе возможности коррекции// Consillium medicum. – 2004. Т..6, №3) і навпаки, дефіцит вітаміну С сприяє пригніченню імунітету. Достатня кількість вітаміну С може попередити ризик ускладнень, таких, як пневмонія та легеневі інфекції.
  • Позитивно впливає на комплексне лікування дифтерії, пневмонії та грипу: покращує самопочуття, апетит, сон, знижує інтоксикацію.
  • Оберігає «хороший» холестерин від окислення, сприяє зниженню рівня «поганого» і запобігає розвитку атеросклерозу. У людей, з високим вмістом вітаміну С у раціоні, на 42% був нижчий ризик інсульту, порівняно з людьми з бідним на вітамін С харчуванням (Американський журнал клінічного харчування, січень 2008, №87, ст.64-69).
  • Захищає організм від шкідливого впливу екології: посилює детоксикаційну функцію печінки та сприяє очищенню від токсичних речовин, радіонуклідів, важких металів, нітратів. Доведено, що вже через 2 дні після виключення вітаміну С із раціону на 20 % зменшується вміст ферментів у клітинах печінки, які очищують організм від токсинів.
  • Покращує доставку кисню до клітин: проникаючи всередину еритроцитів, (клітин крові, що переносять кисень), захищає їх від руйнування вільними радикалами.
  • Забезпечує доставку вітаміну D до клітин, запобігаючи розвитку рахіту. При дефіциті вітаміну С, вітамін D є малоефективним.
  • Активує фолієву кислоту (вітамін В9), завдяки чому цей вітамін може виявляти свою дію. Фолієва кислота необхідна для профілактики внутрішньоутробних вад розвитку, а у комбінації з вітамінами В6 та В12 – для профілактики інфарктів та інсультів.
  • Полегшує засвоєння заліза організмом, тому є необхідним в раціоні людей із залізодефіцитними анеміями, молодих жінок з надмірними менструаціями.
  • Необхідний для синтезу одного із найважливіших нейромедіаторів – норадреналіна та антистресорних гормонів – кортикостероїдів.
  • Відновлює структуру ендотелія (внутрішньої стінки судин) у людей з ішемічною хворобою серця, гіпертонічною хворобою, цукровим діабетом та курців (дослідження Медичної школи університету Бірмінгема, Британія).
  • Знижує ризик утворення тромбів у судинах за рахунок зменшення агрегації (злипання) тромбоцитів (клітин крові). Особливо цей ефект виявляється спільно з аспірином.
  • У комбінації з вітаміном Е сповільнює розвиток нейродегенеративних захворювань, таких, як хвороба Альцгеймера (дослідження університету Еппендорфа, Німеччина)
  • Є сильним антиоксидантом: молекула вітаміну С віддає 1 або 2 електрона вільному радикалу і робить його неактивним. Як відомо, вільні радикали спричинюють майже 100 захворювань, таких, як запалення, хвороби серця, судин, очей, цукровий діабет 2 типу, ракові захворювання, а також передчасне старіння.
  • Захищає ДНК від ушкоджень вільними радикалами, блокує утворення канцерогенних нітрозамінів із нітратів (нітратів багато міститься у ковбасно-сосисочних виробах та копченостях, а також – у сигаретному димі), знижує ризик утворення пухлин.
  • Захищає кришталик ока від руйнування вільними радикалами, та сповільнює розвиток вікової катаракти.
  • Знижує ризик ракових захворювань, в першу чергу, раку шлунка у людей із атрофічним гастритом та раку кишечника, а також – за рахунок нейтралізації нітратів – речовин, яких багато у ковбасних виробах, сосисках (надають рожевого кольору і є консервантами), овочах та фруктах, вирощених на ґрунтах з великою кількістю аміачних добрив (Американський департамент епідеміології та досліджень; Американська Спілка раку, Центр раку Фокса Чейза, США), раку молочної залози, простати, нирок (дослідження 88.759 жінок (1980-2000 рр.) та 47.828 чоловіків (1986-2000 рр.), журнал Епідеміологія раку, США).

Тобто можна стверджувати, що «вітамін С максимізує можливості здорового способу життя та мінімізує негативні впливи нездорового» (Журнал Life Extension, 2008).

Рекомендовані норми споживання вітаміну С, що забезпечують оптимальний стан функцій організму, складають для дітей перших 3-х років життя 30-45 мг, дошкільнят – 50-60 мг, підлітків 11-17 років – 70 мг, дорослих чоловіків (в залежності від енерготрат) – 70-100 мг, жінок – 70-80 мг, під час вагітності – 90-100 мг, і при годуванні грудьми – 110-120 мг на добу.

Здорові люди, як діти, так і дорослі, для підвищення стійкості до простудних захворювань повинні одержувати 60-100 мг в день. Потреба у вітаміні С зростає при курінні (на 50%), інтенсивній фізичній праці, нервово-емоційному стресі та в умовах холодного клімату.

Основним джерелом є овочі та фрукти, споживання яких є не завжди достатнім, особливо в осінньо-зимово-весняний період: барбадоська вишня, шипшина, перець солодкий червоний та зелений, смородина, обліпиха, зелень петрушки, кріп, капуста (брюссельська, кольорова, червона та білокачанна), горобина червона, черемша, шпинат, хрін, щавель, зелена цибуля, редька, редиска, помідори, горошок зелений, картопля, салат, кабачки, квасоля, гриби білі, апельсини, лимони, мандарини, грейпфрути, суниці, малина, аґрус, вишня, диня, яблука.

Дефіциту вітаміну С сприяють:

  • недостаток в їжі, особливо у людей старшого віку
  • неправильне штучне вигодовування грудних дітей
  • зимово-весняний період року; масштабні дослідження показали, що навіть у «сприятливі» літньо-осінні місяці – 70-80% людей мають вміст вітаміну С в організмі в 3-4 рази менше норми.
  • неправильна кулінарна обробка: варіння у відкритому посуді: варіння на 30-40% знижує вміст вітаміну С
  • тривале зберігання та транспортування: при зберіганні продуктів протягом 2-3 місяців кількість вітаміну С зменшується у 2 рази
  • інфекційні захворювання
  • обширні хірургічні втручання
  • порушення всмоктування при різних захворюваннях шлунково-кишкового тракту (наприклад, гастрити зі зниженою секрецією шлункового соку, інфікованість H. pylori)
  • стресові ситуації
  • важка фізична праця
  • підвищена потреба під час вагітності та годування грудьми
  • низькокалорійні дієти
  • куріння

Знижується розумова та фізична працездатність, з’являється слабкість, млявість, схильність до захворювань на інфекційні та респіраторні захворювання, підвищена чутливість до холоду, мерзлякуватість, сонливість або безсоння, зниження апетиту, кровоточивість ясен, шкіра стає жорсткою, «гусячою», блідою, сухою, тонкою, швидше утворюються зморшки та мікровиливи.

Враховуючи швидкі темпи сучасного життя, недостатнє вживання різноманітних свіжих овочів, фруктів та ягід, рекомендовано доповнювати свій раціон дієтичними добавками, що містять вітамін С з фітонутрієнтами.

Своєрідність складу цієї дієтичної добавки в тому, що вітамін С доповнений фітонутрієнтами, які покращують його засвоєння. Одна таблетка забезпечить пролонговану дію (240 мг) вітаміну С протягом всієї доби.

Барбадоська вишня, є одним із найбагатших джерел вітаміну С: в одному плоді вишні стільки вітаміну С, скільки у чотирьох апельсинах.

Фітонутрієнти барбадоської вишні, грейпфруту, королівського мандарину, лимону – це комбінація флавоноїдів, каротиноїдів, фітонцидів (ефірних олій), що мають протизапальні, антимікробні та антиоксидантні властивості, покращують доставку кисню до клітин та зменшують негативний вплив довкілля. Захистивши себе природним вітаміном С, ви можете бути впевнені, що ви та вся ваша родина покращила своє здоров’я.

Оксана Скиталінська,
лікар-дієтолог,
віце-президент Асоціації дієтологів України


Також дізнайтесь: