Турбота про печінку від розторопші плямистої

Розторопша плямиста

Здорове харчування – один із важливих факторів, що впливає на наше самопочуття, зовнішній вигляд, попередження захворювань, збереження здоров’я та довголіття. Негативна дія оточуючого середовища на людину відбувається у побуті, на роботі, на вулиці в результаті негативної екології. Вона серйозно загрожує здоров’ю людини, оскільки пошкоджує клітини та спричинює мутації. Саме тому особлива роль у знешкодженні багатьох шкідливих та токсичних речовин відводиться печінці. Природа подарувала людині унікальну рослину, що має виражену захисну дію на печінку, сприяє відновленню її функцій та оздоровленню всього організму – розторопшу плямисту.

Чому наше здоров’я залежить від стану печінки

Печінка є основною біохімічною «лабораторією» організму, тобто основним органом, який перетворює більшість речовин, які потрапляють в організм людини з їжею та напоями, або утворюються у процесі метаболізму. Протягом останніх десятиліть на наш організм діє все більше негативних факторів, в першу чергу, так званих ксенобіотиків.

Назва «ксенобіотики» походить від двох грецьких слів xenos — чужий і bios — життя, тобто «чужі життю».

До ксенобіотиків належать хімічні речовини, які знаходяться у повітрі, продуктах харчування, ліках та ін. І саме у печінці переробляється 2/3 всіх ксенобіотиків, які потрапляють в організм. Приблизно з 45 років печінка поступово зменшує здатність до детоксикації та виведення ксенобіотиків, а у віці 60-80 років цей процес ще більше посилюється.

При різних запаленнях, дефіциті антиоксидантів та вітамінів у раціоні, зловживанні жирною, смаженою, копченою їжею та алкоголем, дії деяких ліків, забрудненому повітрі, в організмі людини утворюється надмірна кількість вільних радикалів, які ушкоджують та руйнують клітини печінки - гепатоцити. Це ще більше збільшує навантаження на печінку.

Тому, покращити структуру клітин печінки, підвищити її стійкість до дії негативних факторів та профілактики різноманітних захворювань, допомагають рослинні гепатопротектори, тобто екстракти рослин, що мають виражену захисну дію на печінку (від лат. hepar – печінка і protecto – захищати).

Чим цінна розторопша для печінки

Одним із найвідоміших представників рослинних гепатопротекторів є розторопша плямиста, або молочний чортополох.
Розторопша плямиста використовується у медицині більше 2 тисяч років. Більша частина діючих речовин розторопші сконцентрована у її плодах (колись їх називали «плоди святої Марії»).

Найціннішими складовими розторопші плямистої є сполука силімарин, яка складається із флавоноїдів силібініну, силідіаніну і силікрістіну. Найбільш активним з них є силібінін.

Силібінін – сильний антиоксидант, прискорює відновлення мембран печінкових клітин, блокує ряд токсичних речовин та не дає їм змоги потрапити всередину клітин печінки, а також зв’язує вільні радикали та не дозволяє їм руйнувати оболонки (мембрани) клітин печінки.

Надмірна кількість вільних радикалів в організмі утворюється при вживанні промислово переробленої їжі з великою кількістю консервантів, барвників (ковбаси, сосиски, випічка, цукерки, солодкі готові напої та ін..), зловживанні алкоголем, при запальних процесах в різних органах, особливо у печінці, при інфекційних захворюваннях (гепатитах різного походження), хронічному стресі, проживанні в екологічно забрудненому середовищі, тривалому лікуванні ліками, курінні і тд.

Силібінін розторопші відновлює ушкоджені гепатоцити, м’яко стимулює утворення та виділення жовчі, має спазмолітичну, антисептичну та протизапальну дію, оскільки пригнічує синтез гормонів, що викликають запальні реакції в організмі.

Антиоксидантна активність флавоноїдів розторопші плямистої стосовно клітин печінки у 10 разів вища, ніж вітаміну Е.
Надзвичайно цінною властивістю флавоноїдів розторопші є те, що вони допомагають печінці синтезувати дуже цінну речовину - глутатіон, що має забезпечує антиоксидантний захист організму зсередини.

Розторопша плямиста від NUTRILITE – оптимальний захист та відновлення печінки

Унікальна суміш біофлавоноїдів різного походження у формулі Розторопши плямистійвід NUTRILITE маєрізні механізми захисту та відновлення клітин печінки. До складу цієї дієтичної добавки, окрім екстракту плодів розторопші плямистої входять також екстракти коренів кульбаби, куркуми, плодів цитрусових, вишні ацероли та фосфатидилхолін.

Корінь кульбаби, завдяки вмісту інуліну, флавоноїдів, каротиноїдів, хлорофілу та ін., має антиоксидантну, протипухлинну, антиметастатичну та жовчогінну дії. Інулін екстракту кореня кульбаби сприяє збільшенню корисних бактерій у кишечнику (біфідобактерій ) і знижує кількість хвороботворних, таких як сальмонела, стафілокок та інших. А біфідобактерії зменшують ризик виникнення злоякісних клітин, виробляють вітаміни групи В, ферменти, фолієву кислоту та ін. Відомо, що імунітет людини на 70% залежить від нормального стану кишечника.

Куркума – корінь з родини імбирних, відомий своєю цілющою дією на організм людини. Завдяки речовині куркумін володіє антиоксидантними, протизапальними, жовчогінним, антитоксичними та протираковими властивостями. Доведено, що куркумін сприяє самознищенню ракових клітин, без ушкодження здорових. Крім того, куркумін є природнім антидепресантом, покращує самопочуття і при цьому немає побічних ефектів.

Плоди цитрусових та вишня ацерола багаті біофлавоноїдами та фітонцидами, мають загальнозміцнюючі, антитоксичні, регенераторні, енергетичні властивості, захищають клітини, у тому числі, імунні.

Фосфатидилхолін є компонентом мембран печінкових клітин, пригнічує процес утворення вільних радикалів, сприяє підвищенню детоксикаційної здатності печінки, відновлює її роботу.

Рекомендації щодо вживання

Розторопшу плямисту від NUTRILITE рекомендовано вживати при порушенні роботи печінки та жовчовивідних шляхів, проживанні у великих містах, харчуванні промислово переробленою їжею, що містить багато консервантів, та ін., солодощів, надмірній вазі та ожирінні, особливо, якщо вони супроводжуються стеатозом печінки (жировою інфільтрацією клітин печінки), курінні, зловживанні алкоголем.

«Якщо людина сама стежить за своїм здоров'ям, то важко знайти лікаря, який знав би краще корисне для її здоров'я, ніж вона сама», - ці слова належать великому античному мислителю Сократу, однак вони не втратили своєї актуальності і сьогодні. Бережімо свою печінку за допомогою Природи.

Оксана Скиталінська,
лікар-дієтолог,
віце-президент Асоціації дієтологів України


Також дізнайтесь: