Дівчина тримає тарілку зі здоровою їжею

Їжа як джерело здоров'я

Кожен із нас хоче бути здоровим та щасливим, і ці категорії дуже взаємопов’язані. Для збереження здоров’я ключова роль належить харчуванню, оскільки понад 50% хвороб є наслідками неправильного харчування, і особливо – дефіциту рослинної їжі – унікального джерела вітамінів та фітонутрієнтів.

Що не так із нашим харчуванням?

Їжа, яку споживає більшість людей – це або продукти глибокої переробки (ковбасні вироби, консерви, солодощі та солодкі напої), або напівфабрикати. Ця їжа смачна і може довго зберігатися, проте вона має серйозні недоліки: надмірну кількість жиру, цукру, консервантів, барвників, транс-жирів; і дуже часто – катастрофічний дефіцит клітковини, вітамінів та фітонутрієнтів. Наслідками такого харчування є погане самопочуття, нездоровий зовнішній вигляд, передчасна старість, важкі хронічні недуги та коротка тривалість життя.

Чому харчування навіть натуральними продуктами не є оптимальним?

Для профілактики багатьох хвороб експерти Всесвітньої Організації охорони здоров’я рекомендують щодня споживати не менше 5 порцій овочів та фруктів, та лише 10% українців дотримуються цих рекомендацій. Для оптимального здоров’я потрібно щодня вживати не менше 9-10 порцій овочів та фруктів, але послідовників цих рекомендацій ще менше.

Більшість овочів та фруктів вирощуються у теплицях або на ґрунтах з пестицидами та хімічними добривами, та зазнають тривалого транспортування. Дійшовши до нашого столу, їжа неправильно готується (смажиться, коптиться, консервується), часто розігрівається.

Це призводить до колосальної втрати вітамінів та фітонутрієнтів, і, як наслідок – до хронічного гіповітамінозу.

Чим небезпечне неправильне харчування?

Харчування нездоровою їжею поступово порушує процеси обміну речовин та сприяє утворенню великої кількості вільних радикалів (так званого оксидантного стресу), які руйнують організм на клітинному рівні, спричиняють багато важких захворювань. Якщо до цього додати куріння, недосипання, стреси, забруднене повітря, незахищене перебування на сонці влітку і навіть тривале вживання ліків, ризик розвитку оксидантного стресу значно збільшується. Вчені довели, що оксидантний стрес є причиною майже 100 найбільш поширених захворювань, таких, як гіпертонія, інфаркт, інсульт, хвороба Альцгеймера, камені в нирках, псоріаз, екзема, катаракта, глаукома, алергії та бронхіальна астма, виразки шлунка та кишечника, різних видів раку та багато інших.

Яка дія природніх антиоксидантів?

Вільні радикали – це молекули з електронами, що не мають «пари» і через це надзвичайно активні. У здоровому організмі вільні радикали відіграють корисну роль: зміцнюють імунітет, видаляють токсини та хворі клітини. Але при дії вищезгаданих негативних факторів, процес утворення вільних радикалів виходить з-під контролю організму.

Варто зазначити, що в процесі еволюції в організмі сформувалась система антиоксидантного захисту, яка блокує надмір вільних радикалів – віддає їм зайві електрони. Ця система включає ферменти-антиоксиданти (виробляються в нашому організмі), селен, вітаміни-антиоксиданти С і Е та фітонутрієнти (поступають з їжею).

Як можна захиститися від оксидантного стресу за допомогою їжі?

Збільшити в раціоні вміст вітамінів та фітонутрієнтів. Фітонутрієнти – це компоненти рослин, які надають їм різного кольору і захищають клітини організму від руйнування вільними радикалами. На сьогодні наука налічує понад 10 тисяч фітонутрієнтів, зокрема, каротиноїдів, фенолів та інших.

Чому потрібно харчуватися різнокольоровою рослинною їжею?

Фітонутрієнти позитивно впливають на організм людини, оскільки мають протизапальні, противірусні, антибактеріальні, гепатопротекторні, жовчогінні, детоксикаційні та інші корисні властивості. Наприклад, зелений колір забезпечує правильну роботу легенів, артерій; червоний – захист ДНК; жовтий – здоров’я імунної системи, очей, зволоженість шкіри; фіолетовий – захист клітин серця та мозку; білий – здоров’я кісток і тд. Тобто чим більше різних фітонутрієнтів буде в нашому харчуванні, тим більше будуть захищені клітини різних органів та тканин організму.

Яким має бути оптимальний раціон?

На здоров’я сучасної людини, з її високим рівнем стресів, вічним дефіцитом часу, їжею нашвидкуруч, чатує багато небезпек, що знижують здатність організму до адаптації та самовідновлення. Для запобігання цьому фахівці рекомендують збагачувати раціон вітамінами, мінералами та фітонутрієнтами у вигляді дієтичних добавок. З них організм засвоює лише ті речовини, які на даний момент йому необхідні. Ефекти від дієтичних добавок, як і від правильного харчування, виявляються при тривалому споживанні, а дози вітамінів та фітонутрієнтів, що містяться в них, відповідають тій кількості, яку б отримувала людина, якби харчувалася різноманітно і правильно щодня. NUTRILITE™ пропонує два полівітамінно-мультимінерально-фітопоживні продукти, які заповнюють прогалини у нашому раціоні, покращують якість харчування природним шляхом цілий рік.

NUTRILITE Дейлі

NUTRILITE Дейлі забезпечує базовий рівень вітамінів, мінералів та фітонутрієнтів, які запобігають порушенням обміну речовин та розвитку захворювань, підтримують імунну систему та адаптацію організму на високому рівні. Цей продукт було створено як додаткове джерело тих вітамінів, мінералів та фітонутрієнтів, яких може бракувати щоденному раціоні.

NUTRILITE Double X

Наблизити раціон до оптимального та забезпечити організму посилену підтримку при підвищених потребах (високий рівень стресу, ризики розвитку захворювань, часті застуди, стан до- та після операцій, усладнення захворювань, весняний гіповітаміноз та слабкість і тп.) дає можливість полівітамінна мультимінеральна фітопоживна (фітонутрієнтна) дієтична добавка NUTRILITE Double X. Це дієтична добавка, що містить комплекс повного набору вітамінів, мінералів і різних груп фітонутрієнтів, одержаних з концентратів з 23 рослин. Така комбінація рослин допомагає забезпечити максимальний захист організму ушкоджень вільними радикалами, зменшує запальні процеси, і кожна з рослин має унікальні оздоровчі властивості, притаманні лише їй (Детальніше – у Додатку).

Здоров’я потребує серйозних інвестицій – знань, зусиль, самодисципліни, часу. І тому роки дбайливого ставлення до свого здоров’я обов’язково дадуть свої результати у вигляді свіжого зовнішнього вигляду, чудового самопочуття, прекрасної пам’яті, відмінного здоров’я і молодості душі. Продукція NUTRILITE допоможе нам бути здоровими.

Є чудовий вислів батька медицини Гіппократа, який особливо актуальний в наші дні: «Нехай їжа твоя буде твоїми єдиними ліками».

Додаток. Склад NUTRILITE Double X та дія на організм

Люцерна. Фітонутрієнти (ситостерол, хлорофіл, ізофлавони) мають онкопротекторну дію, зв’язують іони важких металів, канцерогенів та токсинів, захищають клітини печінки, зміцнюють організм.

Броколі. Фітонутрієнти (сульфорафон, індоли, хлорофіл, каротиноїди) мають виражену протизапальну, антибактеріальну і антиканцерогенну дію, покращують зір, роботу імунної системи та органів травлення, тонізують організм, сповільнюють утворення оксалатних каменів у нирках.

Крес водяний. Фітонутрієнти (хлорофіл, ізотіоцианати) забезпечують антиоксидантну, та онкопротекторну дію, покращують роботу печінки, мають легкий сечогінний ефект.

Хрін – Фітонутрієнти (фітонциди, флавоноїди, індол-3-карбінол, ефірні олії, ферменти) виявляють антиоксидантну, антиканцерогенну дію, сповільнюють процеси старіння, позитивно впливають на вироблення енергії, захищають судини, сприяють процесу відновлення клітин, мають легкий сечогінний вплив, покращують травлення.

Цитрусові (грейпфрут, лимон, мандарин). Фітонутрієнти (каротиноїди, фітонциди, гесперидини) підсилюють здатність печінки та нирок очищувати організм від токсинів, мають противірусну та антибактеріальну дію, нормалізують роботу кишечника, зміцнюють імунітет, зменшують проникність капілярів, нормалізують тиск крові, сприяють загоєнню ран.

Вишня ацерола. Фітонутрієнти (дубильні речовини, оксикумарини) зміцнюють капіляри, підтримують еластичність судин, попереджують утворення тромбів, сприяють утверенню колагену, протидіють старінню організму, мають противірусну, антибактеріальну, спазмолітичну дію, знижують прояви алергічних реакцій. Корисні для сітківки очей.

Капуста городня. Фітонутрієнти (індоли, тартронова кислота, хлорофіл, мелатонін, фітонциди, ферменти, каротиноїди) мають детоксикаційну, антиоксидантну, антимутагенну, антиканцерогенну дію, захищають печінку, нормалізують імунітет, покращують доставку кисню до клітин, сповільнюють старіння, нормалізують холестериновий обмін, сприяють відновленню клітин.

Яблуко. Фітонутрієнти (лігнін, флавоноїди, мелатонін, тартронова кислота, ефірні олії) мають антиоксидантну, антимутагенну, антитоксичну та протиалергічну дію, нормалізують роботу кишечника та мікрофлору шлунково-кишкового тракту, сповільнюють процеси старіння.

Спаржа. Фітонутрієнти (аспарагін, бета-каротин) сприяють нормалізації тиску крові, допомагають виводити аміак (токсичну речовину) з організму, покращують роботу серцевого м’яза (міокарда), що корисно для людец із ризиком інфаркту, зміцнюють зір, кістки, покращують детоксикаційні можливості організму,

Лохина (голубика). Фітонутрієнти (поліфеноли, флавоноїди, хінони) мають протизапальну, противірусну і антиканцерогенну дію, посилюють імунний захист, сприяють зменшенню лихоманки, запалень шлунку, кишечника, сечовивідних шляхів, захищають зір при роботі з комп’ютером.

Виноград. Фітонутрієнти (кверцетин, флавоноїди, ресвератрол, каротин, катехіни, флавоноїди) покращують доставку кисню до клітин, мають антиканцерогенну, є сильними антиоксидантнами, нормалізують роботу імунної системи, мають легку сечогінну дію, покращують структуру сполучної тканини, полегшують відхаркування мокроти.

Слива. Фітонутрієнти (органічні кислоти, каротиноїди) мають антиоксидантну, легку послаблюючу дію, сприяють виведенню токсинів з організму.

Розмарин. Фітонутрієнти (ефірні олії, камфора, гіркоти, смоли) нормалізують секрецію шлункового соку, покращують травлення, мають антистресорну, тонізуючу, жовчогінну дію, відновлюють організм після інфаркту; мають антибактеріальні властивості (діють на стрептококи, стафілококи, дріжджові грибки, кишкову паличку).

Орегано – Фітонутрієнти (ефірні олії, феноли, терпени, стерини) збільшують насичення тканин киснем, мають заспокійливу, антиоксидантну та легку сечогінну дію, полегшують видалення мокроти.

Журавлина – Фітонутрієнти (дубильні речовини, флавоноїди кверцетин, лютеолін) забезпечують антиоксидантну, онкопротекторну дію, захищають судини, покращують доставку кисню дло клітин.

Петрушка – Фітонутрієнти (флавоноїди, хлорофіл, ефірні олії), вітамін С мають антиоксидантну дію, покращують імунітет, сповільнюють процеси старіння, захищають судини, допомагають жовчовиділенню, мають легкі потогінні та послаблюючі властивості.

Гранат – Фітонутрієнти (флавоноїди, елагова кислота, таніни) запобігають ламкості капілярів, мають протизапальну, протинабрякову та протиастматичну дію, сповільнюють розвиток атеросклерозу.

Шавлія – Фітонутрієнти (флавоноїди кверцетин, лютеолін, ефірні олії, фітонциди) мають антиоксидантну дію, підвищують секрецію травних ферментів, покращують процес травлення.

Базилік – Фітонутрієнти (ефірні олії, камфора, фітонциди, дубильні речовини, каротиноїди) мають спазмолітичну, протизапальну, бактерицидну, ранозагоювальну дію, спряють виведенню токсинів, тонізують організм.

Протеїни сої – Фітонутрієнти (ізофлавони), а також холін, лецитин, селен спряють постачанню кисню до клітин, мають антиоксидантні властивості, оптимізують роботу імунної та нервової системи, печінки, мають легку послаблюючу та жовчогінну дію, спряють нормалізацтї обміну речовин, зміцнюють кістки, запобігають розвитку хвороби Альцгеймера.

Чорнобривці. Фітонутрієнти (каротиноіди лютеїн, ефірні олії, фітонциди) покращують роботу підшлункової залози, корисні для людей іх цукровим діабетом 2 типу, заспокоюють нервову систему, підвищують стійкість організму до застуд та вірусних захворювань, нормалізують травлення, мають легку послаблюючу та сечогінну дію.

Томати – Фітонутрієнти (флавоноїди, лікопін, фітонциди) є складовою частиною відомої середземноморської дієти: роблять судини еластичними, захищають від запалень та налипань атеросклеротичних бляшок, підвищують зволоженість шкіри, покращують зір, запобігають передчасному старінню.

Оксана Скиталінська,
лікар-дієтолог,
віце-президент Асоціації дієтологів України


Також дізнайтесь: