Мультикаротин — оранжевий «еліксир здоров’я»

Морква на столі

Ще з дитинства ми пам’ятаємо: вживання моркви та чорниці корисно для очей. Науковці підтверджують, що каротиноїди виконують ряд життєво важливих функцій. Оскільки організм людини не має здатності їх синтезувати, вони повинні надходити з їжею.

Каротиноїди (від лат. carota — морква) широко поширені в природі: в коріннях, квітах, листях та плодах. Вони захищають рослини від шкідливої дії ультрафіолету. У природі каротиноїдів налічують понад 600, але тільки 5 з них є життєво необхідними: альфа- та бета-каротин, лікопін, лютеїн, та зеаксантин. Саме від них залежить реакція організму на процеси старіння, інфекції, а також робота серця, відновлення після запалень, тривалих захворювань, травм.

Загоєння ран. З однієї молекули бета-каротину в організмі можуть утворитися дві молекули вітаміну А, тому каротиноїди ще називають «попередниками вітаміну А». Вітамін А сприяє відновленню шкіри та слизових оболонок після подразнень, опіків, ушкоджень, тому його ще називають «вітаміном краси».

Каротиноїди є природними антиоксидантами: одна молекула каротиноїда може витримувати до 20 «нападок» вільних радикалів. Тому підвищення рівня каротиноїдних антиоксидантів в організмі зміцнює всю антиоксидантну систему захисту організму. Як відомо, надмірна кількість вільних радикалів утворюється при стресі, поганій екології, недосипанні, ненормованому робочому дні, прийомі ліків, старінні. А ще каротиноїди мають дезінфікуючі та ранозагоювальні властивості. Особливо важливо мати насичений каротиноїдами раціон для людей, які змушені знаходитись на сонці, або готуються до відпустки.

Детоксикують. В організм сучасної людини з повітрям, їжею потрапляють шкідливі речовини, багато з яких є токсичними і спричинюють пошкодження клітин, ДНК, виникнення мутацій, порушення роботи печінки та передчасне старіння організму. Каротиноїди необхідні для процесів детоксикації організму.

Зберігають молодість шкіри. Каротиноїди захищають шкіру від фотостаріння, слизові оболонки — від запалень, очі — від втоми, тому використовуються у курсових програмах оздоровлення організму. Їх можна сміливо назвати одним із компонентів «еліксиру молодості», тобто оптимально збалансованого харчування, яке протидіє передчасному старінню та розвитку серйозних захворювань.

Захист клітин. В першу чергу, вони діють як антиоксиданти, що захищають мембрани клітин від руйнування вільними радикалами та від розвитку мутацій. Бета-каротин важливий для профілактики раку молочної залози, який має гормонозалежну природу, оскільки знижує чутливість клітин до жіночих гормонів естрогенів. Каротиноїди захищають клітини органів репродуктивної системи від запалень та мутацій, завдяки накопиченню бета-каротину в яєчниках. Тому каротиноїди повинні бути частиною щоденного раціону жінки у будь-якому віці.

Зберігають ясний розум та пам’ять. Тривале вживання бета-каротину запобігає старінню мозку та зниженню когнітивних функцій у людей у віці понад 65 років (журнал Архіви Внутрішньої медицини Американської медичної асоціації, Arch Intern Med. 2007 Nov 12).

Особлива дія деяких каротиноїдів.

Альфа-каротин сприяє здоров’ю серця та судин, необхідний для перенесення кальцію через мембрани клітин.
Бета-каротин посилює захисну функцію імунної системи.
Лютеїн захищає сітківку ока від шкідливої дії ультрафіолету та сповільнює старіння сітківки ока.
Лікопен нормалізує рівень холестерину, запобігає розвитку склерозу, зміцнює корисну мікрофлору кишечника, сприяє захисту від раку простати, шийки матки і молочних залоз.

Це означає, що для підтримки здоров’я необхідний комплекс каротиноїдів з різних джерел.

Ознаки недостатнього вживання каротиноїдів і вітаміну А. Це проблеми з кістками і зубами, сухість і подразнення очей, випадіння волосся, зниження апетиту, сухість шкіри та висипання, вугрі, рецидивні інфекції, падіння зору і порушення нічного зору («куряча сліпота»), ослаблення імунітету, розвиток серцево-судинних захворювань, сповільнення росту у дітей. На відміну від вітаміну А, каротиноїди, навіть у великих дозах, не мають токсичних властивостей і не викликають гіпервітаміноз, оскільки у вітамін А перетворюється лише необхідна організму кількість каротиноїдів, а надлишок їх накопичується в жировій тканині і використовується при потребі.

Засвоєння каротиноїдів. Каротиноїди, які ми отримуємо з їжею, засвоюються лише на 15-20% і лише у поєднанні з жирами. Тому всі жовті, оранжеві та зелені овочі потрібно вживати із оливковою олією, сметаною. Враховуючи зайняте життя сучасної людини, якій складно тричі на день готувати свіжу їжу з різноманітними овочами та фруктами, зокрема, з достатнім вмістом каротиноїдів, їй потрібно доповнювати свій щоденний раціон дієтичними добавками, що їх містять.

NUTRILITE Мультикаротин – це суміш легкозасвоюваних натуральних каротиноїдів: бета-, альфа-каротину та лютеїну. Є необхідною дієтичною добавкою для людей, які незбалансовано харчуються, працюють за комп’ютером, знаходяться під впливом стресів, жінок та чоловіків дітородного віку, а також для курсових програм омолодження організму. Каротиноїди сприяють продовженню молодості, краси, активного довголіття. Рекомендовано вживати по 1 капсулі 1-2 рази на день під час їжі, або відразу після їжі.

Великий лікар древності Гіпократ наголошував, що наша їжа має бути нашими ліками. Тому різноманітний раціон має стати основою нашого способу життя.

Оксана Скиталінська,
лікар-дієтолог,
віце-президент Асоціації дієтологів України


Також дізнайтесь: