Схуднення: комплексний підхід – кращий результат

Дівчина вимірює талію

Мабуть багатьом відома фраза «щоб таке з’їсти, щоб схуднути?»

Процес зниження маси тіла вимагає зменшення калорійності їжі, що часто супроводжується відчуттям голоду. «Урізати» калорії та полегшити процес адаптації до гіпокалорійного раціону допомагають компоненти рослин – так звані блокатори вуглеводів та жирів. Для одержання максимального ефекту важливо розуміти, яким чином вони «блокують» калорії.

Від чого ми товстішаємо?

У 95% випадків причина зайвої ваги – зайві калорії, які ми «наїдаємо», але не використовуємо, оскільки мало рухаємося. З дня на день, майже непомітно, вони накопичуються в організмі і відкладаються у вигляді жиру. Ці зайві калорії, як правило, причаїлися в найбільш привабливих продуктах: солодощах та жирних стравах. І навіть якщо не контролювати розмір порцій, то набрати зайву вагу можна і від каш та фруктів.

В якій їжі скільки калорій?

Ми вже знаємо, що наша їжа складається із трьох основних харчових речовин (макронутрієнтів) – білків, жирів та вуглеводів. Яка їх роль у процесі схуднення?

Білки

Забезпечують збереження м’язевої тканини та нормальний обмін речовин; в 100 грамах міститься 400 калорій. Але сьогодні мова – про основних «винуватців» зайвої ваги – надмір швидких вуглеводів та жирів.

Вуглеводи

Мають таку ж калорійність, як і білки – у 100 грамах міститься 400 калорій. Але ці калорії по-різному засвоюються із «швидких» та «повільних» вуглеводів. До «швидких» належать продукти, в яких є цукор, біле борошно та білий рис: всі кондитерські вироби, цукерки, білий хліб, солодкі напої.

Швидкі вуглеводи – це потрійна загроза для здоров’я:

  1. вони миттєво потрапляють у кров у вигляді глюкози і змушують підшлункову залозу виділяти гормон інсулін, виснажуючи її;
  2. перетворюються в жир і відкладаються під шкірою, навколо внутрішніх органів, в судинах та печінці;
  3. при надмірному вживанні є причиною розвитку ожиріння, атеросклерозу, цукрового діабету 2 типу та багатьох інших захворювань.

Повільні вуглеводи (овочі, фрукти, каші, макарони із твердих сортів пшениці, бобові) складаються з низки молекул глюкози, і подібні до намиста. Засвоюються вони повільно – в міру того, як одна за одною «намистинки», тобто молекули глюкози, відриваються від «намиста» і потрапляють у кров.

Засвоюватися вуглеводам допомагають два ферменти – альфа-амілаза та альфа-глюкозидаза: перший розщеплює молекули вуглеводів на обривки «намистин», а другий – ці обривки подрібнює до молекул глюкози.

До вуглеводів також належить клітковина, але для її розщеплення клітковини ферментів в людському організмі немає, тому вона транзитом покидає організм, і по ходу просування по кишечнику є їжею для корисної мікрофлори.

Жири

Є не лише необхідним компонентом раціону людини, але і найбільш калорійним: в 100 грамах жиру міститься 900 калорій.

Як «урізати» калорії?

Це можна здійснити, зменшивши калорійність їжі та збільшивши фізичну активність. За таких умов відбувається здорове зниження маси тіла – за рахунок зменшення жиру та збереження м’язів.

Але сучасна наука весь час шукає нові можливості полегшити непростий шлях до стрункості і підвищити ефективність дієт.

Зменшити надходження «солодких» та «жирних» калорій можливо шляхом блокування їх засвоєння. Для цього важливо зрозуміти, як це відбувається.

Блокатор вуглеводів або Карб блокер NUTRILITE

Складається із екстрактів білої квасолі, петрушки та ферментованих соєвих бобів, які зв’язують ферменти альфа-амілазу та альфа-глюкозидазу та сприяють зниженню апетиту.

Спожиті вуглеводи менше обробляються ферментами і, відповідно, повільніше засвоюються, і, отже, в значно меншій кількості перетворюються в жир. Таким чином, NUTRILITE Карб блокер дозволяє суттєво зменшити («заблокувати») кількість калорій, які поступають із солодощами та випічкою. Дія Карб блокера не знижує засвоєння вітамінів, мінералів, фітонутрієнтів та клітковини.

Як вживати. Три таблетки Карб блокера, прийняті за 10-15 хв до їжі та запиті склянкою води, дають змогу заблокувати до 500 калорій.

Блокатор жирів NUTRILITE

Складається із клітковини кактуса опунції та вибірково поглинає жир. Завдяки цьому частина спожитого жиру не потрапляє у кров і не відкладається у «запас».

Як вживати. Дві таблетки Блокатора жиру, прийняті після вживання їжі та запиті склянкою води, дають змогу зменшити до 27% жирів за один прийом їжі. При цьому організм мобілізує жир із «запасів», і в першу чергу, із вісцерального жиру, тобто із того, який знаходиться у черевній порожнині. Окрім зменшення кількості калорій, блокатор жиру має ще декілька корисних впливів на організм: сприяє нормалізації рівня холестерину та цукру в крові.

Висновок

Важливо розуміти, що всі дієтичні добавки, які є частиною програм контролю за масою тіла, не є основними засобами для схуднення, а лише допоміжними, в той же час, ефективними та мають доволі високий ступінь безпеки. Але важливо їх правильно вживати.

Блокатор жирів та Карб блокер NUTRILITE вирішують два завдання:

  • полегшують процес адаптації організму до раціону зниженою калорійністю та
  • допомагають зменшувати калорійність їжі за рахунок обмеження засвоєння вуглеводів та жирів.

Ці дві дієтичні добавки дадуть очікуваний ефект не тоді, коли ми будемо і далі харчуватися жирною їжею, випічкою та солодощами, сподіваючись на «чудо-таблетки», а коли контролюватимемо розміри порцій та склад їжі на тарілці.

Особливо це важливо в перші місяці дотримання гіпокалорійної дієти.

Вживання цих допоміжних дієтичних добавок дозволяє зробити харчування різноманітнішим та тримати апетит під контролем.

Після всього сказаного, цитату великого Бенджаміна Франкліна «Якщо хочеш продовжити своє життя, вкороти свої трапези…» можна доповнити, додавши «…і калорії».

Будьте здорові!

Оксана Скиталінська,
лікар-дієтолог,
віце-президент Асоціації дієтологів України


Також дізнайтесь: