Клітковина – незамінний друг здоров’я, краси та довголіття

Овочі в кошику

Оптимальне здоров’я потребує збалансованого харчування і передбачає обов’язкове споживання клітковини. Клітковина є незамінним компонентом і в організмі людини не виробляється, тому має щодня поступати з їжею. Результатами численних наукових досліджень в різних країнах світу встановлено, що чим більше клітковини у раціоні, тим менше «хвороб цивілізації», таких, як ожиріння, цукровий діабет, жовчнокам’яна хвороба та багатьох інших.

Що таке клітковина?

Властивості клітковини описував ще Гіппократ, але сам термін «клітковина» вперше з’явився у 1953 році. Клітковиною або харчовими волокнами називають оболонки та м’якоть рослин — зерен, бобових, овочів, фруктів та ягід.
Клітковини немає у молочних продуктах, яйцях, рибі, м’ясі, вони є лише в продуктах рослинного походження. Але навіть у різних рослин є різні види клітковини, яка по-різному діє на організм людини, і яка нам потрібна.

Які є види клітковини і в чому між ними різниця?

Целюлоза - нерозчинна клітковина, входить до складу оболонок зернових (висівок). Присутність її в раціоні стимулює рухову (моторну) функцію кишківника, тому шкідливі компоненти не встигають контактувати із кишковою стінкою та потрапляти в кров.

Геміцелюлоза - напіврозчинна клітковина, яка утримує у великій кількості воду, поглинає шкідливі речовини, нормалізує холестериновий обмін, тобто є природнім ентеросорбентом. Міститься у вівсі, горосі, ячмені

Пектини, камеді та слизи — розчинна клітковина, якої багато в м’якоті фруктів, цитрусових, крупах, насінні, смолах дерев . Зв’язує важкі метали (ртуть, свинець, кадмій), радіонукліди та «поганий» холестерин. Пектини та камеді затримують евакуацію їжі із шлунку, забезпечують відчуття насичення і сповільнюють засвоєння висококалорійної їжі.

Комплекс розчинної та нерозчинної клітковини утворює у кишківнику своєрідне «молекулярне сито», яке затримує воду та поглинає шкідливі для організму речовини.

Клітковина — це єдина їжа для мікрофлори кишківника

Мікроорганізми, які живуть в нашому кишківнику, без перебільшення, впливають на роботу всіх органів та систем нашого тіла: на наш настрій, здоров’я нервової системи, і навіть на масу тіла, у струнких людей переважають корисні лакто- та біфідо- бактерії.

Потрапляючи у товстий кишківник, клітковина живить корисні мікроорганізми, а вони, в свою чергу, виробляють надзвичайно важливі речовини — КЛЖК (коротколанцюгові жирні кислоти), які дають енергію клітинам кишківника.

Крім того, корисна мікрофлора кишківника має свої власні гени, які позитивно впливають на наш обмін речовин та здоров’я і в поєднанні з нашими спільних генів формують у людини дуже сильний організм. Тому в науці з’явився термін «мікробіом», що означає набір генів мікрофлори.

Численні дослідження показали, що імунітет значною мірою залежить від стану кишківника. Тому здоровий кишківник— наша головна зброя проти багатьох порушень здоров’я та серйозних хвороб, таких як закрепи, геморой, ожиріння, цукровий діабет 2 типу, атеросклероз, хвороби серця та судин, депресія, хвороба Альцгеймера, багато видів раку, і навіть аутизм у дітей.

Саме тому клітковина, як розчинна, так і нерозчинна, обов’язково має бути у нашому раціоні в кількості не менше 30-40 грамів щодня.

В чому унікальність Суміші Жувальних таблеток NUTRILITE?

Щоб забезпечити оптимальне травлення, важливо отримувати з раціоном всі види клітковини. А це не так легко зробити у повсякденному житті з наступних причин:

значна кількість людей має індивідуальну непереносимість деяких видів клітковини, вони можуть відчувати дискомфорт у кишківнику (здуття, розпирання, метеоризм), наприклад, від споживання висівок та іншої грубої клітковини. Інші види клітковини, такі як, камеді, смоли, пектини важко забезпечити у щоденному харчуванні.

У чому унікальність Порошкової клітковини від Nutrilite™?

Щоб забезпечити оптимальне травлення, важливо отримувати з раціоном усі види клітковини. А це не так легко зробити у повсякденному житті з таких причин.

Значна кількість людей має індивідуальну непереносимість деяких видів клітковини, вони можуть відчувати дискомфорт у кишківнику (здуття, розпирання, метеоризм), наприклад, від вживання висівок та іншої грубої клітковини. Інші види клітковини, наприклад, камеді, смоли, пектини важко забезпечити в щоденному харчуванні.

Nutrilite™ Порошкова клітковина – це суміш харчових волокон, що стимулюють нормальну роботу всіх відділів ШКТ та інуліну, здатного зв'язувати та згодом виводити з організму токсини та холестерин.

Навіщо нам потрібен інулін?

Стінки кишківника зсередини покриті тонким шаром слизу, який також є чудовим середовищем існування для мікробіоти. Якщо цей шар тоншає внаслідок постійного зловживання шкідливими продуктами, агресивними ліками, то бактеріям нема де жити. Існують певні види клітковин, які допомагають відновити цей слизовий шар. Це – розчинні харчові волокна. До них належить, зокрема, інулін.

Інулін має високу пребіотичну активність, тобто здатність нарощувати слиз і підгодовувати бактерії.

У раціоні харчування джерелом інуліну та харчових волокон є рослинна їжа. Щоб отримати необхідну кількість цих речовин, необхідно щодня з'їдати від 300 до 400 грамів свіжих овочів та фруктів.

Дієтична добавка Nutrilite™ допомагає заповнити дефіцит інуліну та харчових волокон, що сприяє:

  • збільшенню обсягу споживаної клітковини;
  • нормалізації роботи ШКТ, без подразнення слизової оболонки шлунка;
  • виведенню токсичних речовин;
  • та не містить ГМО.

У кожного з нас у кишківнику живе і допомагає нам жити унікальна і неповторна композиція бактерій. Вони є нашими друзями, і при правильному годуванні, раціону, багатому клітковиною, подарують нам роки здорового та довгого життя.

Оксана Скиталінська,
лікар-дієтолог,
віце-президент Асоціації дієтологів України


Також дізнайтесь: