Листя гінкго білоба

Більше здоров’я з Гінкго білоба плюс ДКГ

Життя людини — це постійний ланцюжок стресів: щоденних, незначних, які корисні для організму та більших, які можуть негативно впливати на здоров’я і самопочуття. Тисячолітня народна медицина допомагала людині не лише виживати, але й оздоровлюватися з допомогою цілющих рослин. Найдревнішою рослиною, яка допомагає людині понад 4 тисячі років, є гінкго білоба, властивості якої підтверджує і сучасна наука.

Що таке гінкго і яка його дія на організм людини?

Листя гінкго білоба містить комплекс цінних компонентів, серед яких найбільш активними є флавоноїди і терпени. Флавоноїди захищають нерви, серцевий м'яз, кровоносні судини та сітківку від ушкоджень. Терпени поліпшують кровообіг, розширюють кровоносні судини і зменшують «липучість» тромбоцитів (Journal of food science, 2008, Jan).

Оптимізує роботу мозку, сповільнює його старіння

Людський мозок виконує безліч складних дій і споживає майже 20% усього кисню, який циркулює у крові. Навіть незначний дефіцит кисню (гіпоксія) різко погіршує роботу мозку і є причиною зниження розумової працездатності, ослаблення пам’яті, головного болю, запаморочень, шуму у голові і вухах.

Хронічна гіпоксія розвивається поступово, роками, і найчастіше є наслідком цілого комплексу факторів: висококалорійного харчування жирною, смаженою їжею, солодощами; дефіциту вітамінів і антиоксидантів; сидячого способу життя; куріння; стресів.

Гінкго білоба називають «травою для мозку», оскільки вона допомагає розірвати це «зіпсоване» коло: робить кров менш густою, більш текучою, сприяє доставці та споживанню кисню і глюкози клітинами мозку (Cellular and molecular life sciences, 2003, Sep).

Активні речовини гінкго підвищують стійкість нервових клітин до дефіциту кисню та збільшують вміст енергії (АТФ, Аденозинтрифосфатсинтаза) у корі головного мозку. Вживання екстракту гінкго білоба сповільнює налипання атеросклеротичних бляшок у судинах мозку, сприяє покращенню слуху, зменшенню шуму у вухах та запаморочень (The Journal of the American Medical Association, 1997, Oct).

Гінкго стимулює поліпшення пам'яті, концентрацію уваги, швидкості мислення, мовні та рухові функції центральної нервової системи. 20-річне спостереження за людьми у віці понад 65 років, які приймали гінкго білоба та інші ноотропні* препарати, показало вищу ефективність гінкго у порівнянні з ноотропами (Public Library of Science, 2013).

Має антиоксидантні властивості

Хоча кисень необхідний для життя, за певних умов він може мати і несприятливий вплив на організм. Відомо, що нестабільні молекули кисню, так звані вільні радикали, постійно утворюються в організмі у процесі обміну речовин, а також — у відповідь на зовнішні фактори і забруднюючі речовини. При надмірній кількості вільних радикалів (цей стан називається окислювальним стресом), вони атакують і пошкоджують клітини. Гінкго білоба, завдяки флавоноїдам та терпенам, блокує вільні радикали, оберігає клітини від ушкоджень, передчасного старіння, загибелі, і відіграє важливу роль у профілактиці хвороб судин, серця та інших органів.

Полегшує стан при порушеннях роботи мозку

При дегенеративних захворюваннях нервової системи, зокрема, хворобі Альцгеймера, втрачається значна кількість нервових клітин, особливо в ділянках, які відповідають за пам'ять і мислення. Антиоксиданти гінкго білоба гальмують руйнування нервових клітин. Крім того, при захворюванні сповільнюється кровотік в судинах головного мозку, а завдяки судинорозширювальному ефекту гінкго, кровотік покращується. Поліпшення когнітивних функцій у людей з дегенеративними порушеннями стабілізується у термін від 6 місяців до 1 року вживання гінкго білоба (Pharmacopsychiatry, 1996, Mar).

Гінкго білоба може бути ефективним допоміжним засобом при лікуванні хвороби Паркінсона, оскільки збільшує прилив крові до клітин мозку і сприяє доставці допаміну (речовини, дефіцит якої є при хворобі Паркінсона) до ділянок, які потребують його найбільше. Позитивний вплив гінкго виявляється і при розсіяному склерозі.

Зменшує занепокоєння та депресію

Дослідження показують, що екстракт гінкго білоба (скорочена назва — ЕГБ 761) може зменшити симптоми тривоги та депресії за рахунок вивільнення нейромедіаторів — речовин, які необхідні для передачі нервового імпульсу між нервовими клітинами (Journal of Psychiatric Research, 2007, Sep).

Поліпшує мікроциркуляцію крові

Властивість гінкго стимулювати кровообіг у найдрібніших судинах організму має позитивний ефект при судинних захворюваннях різного походження.

При глаукомі (захворювання органів зору). У людей з глаукомою, які приймали гінкго білоба щодня протягом 8 тижнів, поліпшувався зір (Glaucoma Research Foundation, Update on Alternative Glaucoma Medications)

При дистрофії сітківки (захворювання органів зору). Флавоноїди гінкго, допомагають зменшити прогресування вікової макулярної дегенерації (Cochrane Database Syst Rev, 2013).

При цукровому діабеті 2 типу. Відомо, що при захворюванні на цукровий діабет 2 типу страждають всі судини, і, особливо, дрібні судини сітківки та нижніх кінцівок, так звана діабетична ангіопатія. Існує ряд доказів, що вживання гінкго білоба може поліпшити зір у людей з діабетом (Clinical nutrition, 2004, Aug).

При болю та набряках в ногах. Порушення протікання крові через спазм судин є причиною болю в ногах, що заважає ходити, як це буває при хворобі Рейно. Вживання гінкго може збільшити відстань, яку можуть подолати люди з поганою циркуляцією крові в ногах (The Cochrane database of systematic reviews, 2013, Jun).

У людей із варикозною хворобою зменшує в’язкість крові, злипання клітин крові тромбоцитів, відновлює еластичність судин, запобігаючи утворенню тромбів. Сприяє ущільненню судинної стінки, має протинабрякову дію.

Зменшує прояви ПМС (передменструальний синдром), наприклад, болючість в молочних залозах та інші симптоми, пов'язані з передменструальним синдромом.

Збалансована формула NUTRILITE Гінкго білоба плюс ДКГ містить комплекс компонентів, які сприяють нормалізації роботи мозку та покращують пам’ять. Дієтичну добавку рекомендовано вживати при інтенсивній розумовій діяльності, роботі з комп’ютером, для покращення стану судин та при стресах.

Сильні розумові здібності в поєднанні з хорошим здоров'ям є кращою гарантією високої якості життя. Насолода від прогулянки, спілкування з близькими, прочитаної книги можлива за умов здорової нервової системи. Тому зарядка для мозку, позитивне ставлення до життя і оздоровлення організму з допомогою Гінкго білоба плюс ДКГ дасть змогу насолоджуватися життя сповна.

* Ноотропні препарати – це речовини, що здійснюють специфічний вплив на вищі інтегративні функції мозку, покращують пам’ять, полегшують процес навчання, стимулюють інтелектуальну діяльність, посилюють опірність мозку щодо шкідливих чинників

Оксана Скиталінська,
лікар-дієтолог,
віце-президент Асоціації дієтологів України


Також дізнайтесь: